'Beleef het weer'

Nederlands Openluchtmuseum

'Beleef het weer' - Nederlands Openluchtmuseum

Bij de eerste mooie lentedag berichten media over volle terrassen, rokjesdag en strandtenten in opbouw. Voor onze voorouders vormden de seizoenen een agenda voor het dagelijks leven. Ploegen, zaaien, oogsten, verwerken, voor alles is een tijd. 

In boerderijen, bedrijven en molens in het museumpark komen bezoekers dit jaar van alles te weten over de invloed van jaargetijden op het leven van onze voorouders. Kon de molenaar leven van de wind? Wat schaft de pot? (Kijk maar in de moestuin) en ‘Is kaas eigenlijk een seizoensproduct?’. 

Tegenwoordig verheug je je op Pinkpop, maar wat was vroeger het hoogtepunt van het jaar? En ‘rokjesdag’? Dat bestond vroeger niet. In Staphorst ging de winterkleding pas op 1 mei de kast in…al vielen de mussen van het dak. 

Praten over het weer doen en deden Nederlanders veel. De oude weerspreuken getuigen daar al van. Dat weer bepaalde grotendeels het slagen of mislukken van de oogst. Een goede oogst leidde tot welvaart, een slechte oogst veroorzaakte armoede en honger. In het museum is te zien hoe mensen het weer voorspelden toen er nog geen buienradar was.

De moderne mens lijkt alles – inclusief de seizoenen – in zijn leven onder controle te hebben. Toch spelen seizoenen - bewust en onbewust – een grote rol in ons leven en zelfs op ons humeur. ‘Beleef het Weer’ over de seizoenen en ons dagelijks leven in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.

Evenement
Van vrijdag 29 maart 2013
Tot en met zondag 27 oktober 2013

Legenda