Canadian War Brides

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Canadian War Brides - Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

Van 7 juni t/m 17 november 2013 exposeert het Bevrijdingsmuseum een bijzondere museumcollectie uit Canada die nog nooit eerder in Nederland te zien was.
Canadian War Brides toont het verhaal van Nederlandse oorlogsbruiden in Canada. Velen van ons zijn bekend met het liedje ‘Trees heeft een Canadees’, maar we weten heel weinig over de vrouwen die hun liefde overzee achterna gingen. Dit verandert na het zien van deze tentoonstelling: de prachtige schilderijen van Beverly Tosh, zelf dochter van een oorlogsbruid, originele bruidsjurken, overige voorwerpen, documenten, foto’s en films verbeelden het meeslepende verhaal.

Omringd door oorlog en gevaar werden vluchtige romances met Canadese soldaten snel liefdes voor het leven. Naar schatting maakten kort na de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk meer dan 2.000 Nederlandse bruiden een enkele reis naar Canada om bij hun oorlogsliefde te zijn.

Canadian War Brides is een nieuwe tentoonstelling die de romantiek en realiteit van Nederlandse oorlogsbruiden die naar Canada trokken tot leven brengt. Jaren geleden namen dappere jonge vrouwen deze mee ver van hun thuisland. Generaties later komen hun verhalen naar huis: nu voor het eerst in Nederland.

Evenement
Van vrijdag 7 juni 2013
Tot en met zondag 17 november 2013

Legenda