Het ontzet van de Veluwezoom

Doesburg, Velp, Rheden, De Steeg

Het ontzet van de Veluwezoom

Eind november 2013 is het 200 jaar geleden is dat Koninkrijk der Nederlanden is ontstaan. De Veluwezoom heeft een belangrijke rol gespeeld in de gebeurtenissen van destijds. Hier werd de legers van Napoleon de nekslag toegebracht waarna de weg vrij was voor de vorming van ons huidige koninkrijk. Na de gevechten op de Veluwezoom in 1813 vluchtten de Fransen ons land uit en kon Willem I naar ons land worden toegehaald om tot koning worden gekroond. 

De herdenking van de gebeurtenissen van 200 jaar geleden wordt in het weekend van 30 november en 1 december groots gevierd. De Veluwezoom staat dan in het teken van historische veldslagen,  schermutselingen en dagmarsen. Er is een groot historisch kampement met liefst vierhonderd soldaten uit heel Europa en Kozakken uit Rusland. Ook de ‘Prins van Oranje’ en ‘Napoleon’ zijn er deze dagen bij. Voorts zijn er herdenkingen en kan het dagelijks leven van de gegoede burgerij in de 19e eeuw van dichtbij worden meegemaakt. Het geheel heeft plaats in Doesburg, Velp, Rheden en De Steeg  met als apotheose de veldslag op landgoed Rhederoord in De Steeg.

Alle evenementen zijn gratis toegankelijk. Het grote parkeerterrein bij Kasteel Middachten is beide dagen opengesteld. Voor fietsers is een speciale fietsenstalling aan de Bentincklaan in De Steeg, beide worden  ter plekke met borden aangegeven.

Evenement
Van zaterdag 30 november 2013
Tot en met zondag 1 december 2013
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda