Gebakken in Gelderland

Vanaf 2 april is in het Natuurmuseum Nijmegen Gebakken in Gelderland te zien, een expositie over de baksteenfabricage rondom Nijmegen. Deze tentoonstelling is opgezet door De Bastei, het nieuwe centrum voor natuur en cultuurhistorie dat is ontstaan uit een fusie van Natuurmuseum Nijmegen en Museum de Stratemakerstoren. Gebakken in Gelderland maakt deel uit van het project ‘Steengoed! Gebakken in Gelderland’, een reeks van tentoonstellingen en publieksactiviteiten over de baksteenindustrie in onze streken.

De Romeinen deden het al. Middeleeuwse kloosterlingen ook. In de negentiende eeuw werden sommige mensen er steenrijk van – door vele anderen arm te houden. En ook vandaag nog wordt er in het Gelderse rivierengebied een enorme hoeveelheid baksteen geproduceerd. Die baksteenproductie had en heeft een flinke impact op natuur en landschap. Had vroeger de natuur er nogal van te lijden, tegenwoordig wordt door middel van reliëfvolgende kleiwinning en herinrichtingsplannen juist aan natuurontwikkeling gedaan. Maar de baksteenindustrie greep ook in op het maatschappelijk leven. Het werk in de steenfabrieken was zwaar en arbeiders maakten vaak lange dagen. Ook vrouwen- en kinderarbeid was heel gewoon. Veel werknemers waren seizoensarbeiders, die vlak bij de steenfabrieken gehuisvest werden en nauwelijks aansluiting vonden bij de plaatselijke boerenbevolking.

In Gebakken in Gelderland komen geschiedenis, natuur en landschap samen. Er zijn ook leuke doe-activiteiten voor kinderen. 

Deze expositie maakt samen met drie andere tentoonstellingen deel uit van het programma Steengoed! Gebakken in Gelderland, dat is opgezet door STIENEO (Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving), De Bastei, het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, de Stichting Van Steen en Natuur en het Nederlands Baksteen- en Dakpanmuseum De Panoven in Zevenaar. Het sluit aan bij het Europees Jaar voor het Industrieel en Technisch Erfgoed en het festival ‘Gemaakt in Gelderland’. Naast de exposities komt er een programma met activiteiten voor alle leeftijden, zoals rondritten in een zonnetrein en fietsroutes door de buitenexposities in het landschap, van Ooij tot Zevenaar, Druten en Deest.

De laatste weken van de expositie ‘Gebakken in Gelderland’  bij het Natuurmuseum in Nijmegen (t/m 11 oktober 2015) krijgen bezoekers een leuke korting: 2 voor de prijs van 1 op vertoon van deze pagina!

Evenement
Van donderdag 2 april 2015
Tot en met zondag 11 oktober 2015
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda