Gelredag: Middeleeuwen bij Kloster Graefenthal

Zestien weken lang gaan de ‘ridders’ Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de mooiste historische verhalen waar iedere Gelderlander trots op mag zijn. Eén van de belangrijkste en mooiste plekken van dit oude ‘Gelre’ is Klooster Graefenthal, immers hier zijn 150 jaar lang de familieleden van de familie Van Gelre begraven. Het hooggraf van Graaf Otto II van Gelre uit 1271 is nog steeds elke dag te bewonderen op het schitterende kloosterterrein.

Graaf Otto II is zeer belangrijk voor de geschiedenis van Gelre, hij gaf 27 steden stadsrecht, was goed bevriend met de Roomse Keizer, de Paus en de bisschoppen, voegde de stad Nijmegen toe aan zijn territorium en bestuurde zijn rijk op een zeer intelligente wijze. En last but not least: hij stichtte Klooster Graefenthal, liet daar zijn vrouwen begraven en zorgde ervoor dat dit Vallis Comitis (Het dal der graven) het mausoleum van zijn familie werd. Dit alles is te zien in de uitzending van 21 september 2015 van de Ridders van Gelre op Omroep Gelderland.

Op zaterdag 26 september zal Klooster Graefenthal de hele dag in het teken van de Gelderse geschiedenis staan. U bent van harte welkom van 10.00 tot 17.00 om te genieten van ‘de mooiste plek van Gelre’.

Er worden gratis rondleidingen in het Nederlands aangeboden zodat u nog meer te weten komt over het Klooster en haar connecties met de graven en hertogen van Gelre. Om 11:00 zal er een lezing over de familie Van Gelre gegeven worden. Bovendien is er muziek van 'Het Gezelschap' en kunt u genieten van de catering, waaronder de koffie en theespecialiteiten in het kloostercafé, huisgemaakte ‘Graefenthaler’ dadeltaart, warme honing-mede en natuurlijk de middeleeuwse barbecue.

Voor de kinderen is er een speciaal programma, waardoor ook zij meer leren over de ridders in de middeleeuwen.

Evenement
Van zaterdag 26 september 2015
Tijd 10:00
Ridders van Gelre

Bekijk de uitzendingen van de Ridders van Gelre op Omroep Gelderland.

Ridders Van Gelre Video 333

Legenda