Gelredag: Prehistorie bij Museum Min40celsius

Bezoekers krijgen informatie over Gelderland / Achterhoek / Nederland in de prehistorie en de vondsten die gevonden zijn. Daarna kunnen de bezoekers zelf ‘schatgraven’ in de zandafgraving een kilometer verderop.

Op deze dag staat de tijdlijn ‘Prehistorie’ centraal. Deze periode wordt tastbaar wanneer je de grafheuvels op de Veluwe bekijkt. In Nederland zijn ongeveer 3000 grafheuvels bekend en daarvan liggen de meeste in Gelderland, met name op de Veluwe. Grafheuvels zijn de eerste tastbare overblijfselen van onze verre voorvaderen. Latere bewoners hadden geen idee waar de heuvels vandaan kwamen en verzonnen allerlei spannende verhalen.

Bezoekerscentrum Min40celsius gaat over het landschap van de Achterhoek, de ijstijden en alles wat onder onze voeten zit. Hier sta je oog in oog met het skelet van een wolharige neushoorn of de kop van een mammoet. Waar een paar miljoen jaar geleden walvissen en haaien zwommen ontstond tijdens de ijstijden de Achterhoek. De zee veranderde toen langzaam in een landschap met woeste rivieren en rivierduinen. Landijs van meer dan 200 meter dik schoof als een bulldozer over poolwoestijnen en grassteppen. Mammoeten en neushoorns leefden er samen met de neanderthaler, terwijl hyena’s en leeuwen vochten om het kadaver van een wisent.

Evenement
Van zaterdag 5 september 2015
Tijd 10:00
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda