Gelredag: Romeinen bij Kerkmuseum Elst

Onder de Grote Kerk van Elst liggen de gave overblijfselen van de grootste Romeinse tempel boven de Alpen. De kerk is beperkt toegankelijk maar tijdens de Gelredag van 12 september is deze geopend. Er zijn gidsen die bezoekers meenemen naar één van de meest bijzondere Romeinse locaties van Nederland en de achtste-eeuwse sarcofaag van missionaris Werenfridus. Voor beide bezienswaardigheden moeten bezoekers met een kleine wenteltrap afdalen naar de catacomben van de kerk.

Op deze Gelredag staat de tijd van de Romeinen centraal. Meer dan 400 jaar maakte het zuiden van Nederland deel uit van één van de grootste beschavingen van de oudheid: het Romeinse rijk. Wij hebben veel van hen geleerd, zoals het schrift en de rechtspraak. Daarnaast zorgden de Romeinen voor welvaart en voor de langste periode van vrede uit de West-Europese geschiedenis. Met name in het Rijk van Nijmegen zijn veel restanten van de Romeinse beschaving terug te vinden.

Het dorp Elst heeft een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. Uitzonderlijk ook als cultusplaats. Op en vooral onder de plek waar al 500 jaar de 'Grote Kerk' het dorpsbeeld bepaalt, schrijven nog aanwezige fundamenten en archeologische vondsten uit de Romeinse tijd en uit de vroege en late Middeleeuwen, een fascinerende geschiedenis. De overblijfselen van opeenvolgende uitingen van religieuze architectuur op een en dezelfde plek zijn uniek voor Nederland. 

Evenement
Van zaterdag 12 september 2015
Tijd 10:00 - 13:00
Romeinse lunch

Focaccia gegrilde kip € 7,50
Focaccia brood belegd met romeinse sla, komkommer, gegrilde kip geserveerd met een saus van roomkaas en cherrytomaatjes

Focaccia mozzarella € 7,50
Focaccia brood belegd met mozzarella, vleestomaat en croutons, besprenkeld met pestodressing

Speciaal voor deze Gelredag bij het Wapen van Elst!

Ridders van Gelre

Bekijk de uitzendingen van de Ridders van Gelre op Omroep Gelderland.

Ridders Van Gelre Video 333

Legenda