Gelredag: Hanzetijd bij Stedelijk Museum Zutphen

Het Stedelijk Museum is tussen 10.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijk voor het publiek van Omroep Gelderland. Hier komen bezoekers alles te weten over het rijke Hanzeverleden van Zutphen. Zij mogen ook het skelet van een Viking-slachtoffer uit 876 bekijken. Dit is anders voor het publiek onmogelijk. Een unieke kans dus. Ook de rest van het museum is gratis toegankelijk.

Daarnaast maken de fluisterboten vandaag gratis een korte tocht door een lage tunnel en door de stadsmuren (Berkelruïne) en is ook de Kruittoren van de Ridders geopend en toegankelijk. De Ridders van Gelre zijn ook zelf aanwezig. 

Ontstaan uit de samenwerking tussen een aantal Noord-Duitse kooplieden groeide het Hanzeverbond in de 14de en 15de eeuw uit tot een machtige economische factor. Het Hanzeverbond wist door het bundelen van haar belangen gunstige privileges te verwerven. Bovendien wist de individuele koopman zich beschermd tegen de grillen van feodale leenheren. In haar glorietijd kende het Hanzeverbond maar liefst 150 leden, vooral in Duitsland en Nederland maar ook in Scandinavië, Polen, Vlaanderen, tot in Spanje en Portugal toe.

De collectie van het Stedelijk Museum Zutphen omvat ruim 30.000 objecten en nog eens 500.000 afbeeldingen. Om de verscheidenheid aan kleine en grote museumschatten op een persoonlijke manier zichtbaar te maken, werd aan 40 inwoners van de gemeente Zutphen gevraagd om hun favoriete object te kiezen uit het depot. Van burgemeester tot verpleegster, van kunstenaar tot ondernemer, de deelnemers mochten ‘alles uit de kast’ trekken om tot hun vaak verrassende keuze te komen. Het resultaat is een bonte selectie die samen met de soms humoristische of ontroerende toelichtingen duidelijk maakt dat de waarde van de museumcollectie niet in geld is uit te drukken.

Extra bezoekmogelijkheden

Stadswandelingen
Er zijn op zaterdag 10 oktober meerdere mogelijkheden voor een stadswandeling vanaf het stedelijk museum. De wandelingen vertrekken om 11.00 uur, 12.00 uur en 13.00 uur, de wandeling duurt ongeveer 1.5 uur. Tijdens deze wandeling zullen de Middeleeuwen centraal staan. De kosten voor deze wandeling zijn € 4.- per persoon.


Fluisterboten
Zaterdag 10 oktober zijn er vier reguliere afvaarten om 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur en 16.30. Voor de fluisterboten geldt het reguliere tarief van € 5.- per persoon vol=vol.

Eetmogelijkheden
Stadsbrouwerij Cambrinus

Lunch
“de Lamme-lunch” voor € 5,00, bestaande uit:
middeleeuwse mosterdsoep met spekjes
en een Spaanse Alcachofa-bol belegd met kaas, boerenham of boerenspek

Diner speciaal voor de Gelre dag
het “Paardenvoet”- 3-gangen keuzemenu voor slechts € 15,00, bestaande uit:

Voorgerecht:
Boeren uiensoep met brood of Middeleeuwse mosterdsoep met spekjes

Hoofdgerecht:
Procureursteaks met aardappeltjes en sperziebonen in spek gewikkeld of Pasta met kipstukjes in een ridderlijke roomsaus, gemaakt met brandewijn

Nagerecht: Pannenkoekje met stroop/appel of Een kopje koffie/thee

Evenement
Van zaterdag 10 oktober 2015
Tijd 10:00
Ridders van Gelre

Bekijk de uitzendingen van de Ridders van Gelre op Omroep Gelderland.

Ridders Van Gelre Video 333

Legenda