Gelredag: Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is één van de grootste en mooiste kastelen van Gelderland. Op 24 oktober is het kasteel van 10.00 uur tot 13.00 uur helemaal gratis voor de bezoekers te bezichtigen. Van 13.00 tot 17.00 uur is de entree: € 1 p.p. Deze dag is ook Gelderse Museumdag.

Live uitzending op radio Gelderland van 10.00 – 13.00 uur met René Arendsen en Diane Visser

Bezoekers (jong en oud) worden in de grote ingangshal verwelkomd door een medewerker van Huis Bergh. Daarna kan de kapel worden bekeken. De kapel is in de 18e eeuw gebouwd op de verdedigingsmuur van het kasteel. Het is een kleine intieme ruimte met een prachtige sterrenhemel als plafond.

Van de kapel naar de maquettes die een beeld geven van hoe het kasteel eruit heeft gezien vanaf de 14e eeuw. Daarna volgt de Van Heek-galerij. Daar komt men alles te weten over Jan Herman van Heek, de man die het kasteel in 1912 kocht en grote bewondering had voor de Middeleeuwen. De portretten op de portrettengalerij geven een prachtig beeld van hoe vorsten en belangrijke personen zich lieten afbeelden. Nu kunnen we een selfie maken, maar dat kon vroeger niet.

In de zaal met handgeschreven boeken is het genieten van de prachtige kleuren in de boeken. Hoofdletters zijn versierd, maar ook in de kantlijnen zijn er allerlei kleurrijke afbeeldingen. Ook nu worden boeken gedrukt en zijn op de ereader te verkrijgen. Vroeger waren er niet zoveel boeken, omdat ze allemaal met de hand werden geschreven.

Als klapstuk kan men in de 15e eeuwse toren. Er is daar een kamer met munten, die o.a. in het muntgebouw naast het kasteel zijn geslagen. Gouden en zilveren munten met afbeeldingen van de graven Van den Bergh. Via een wenteltrap kan men naar het dak van de toren. Vandaar heeft men een goed overzicht over de omgeving. Vroeger ging men kijken of de vijand naderde. Terug naar beneden komt men in de wapenkamer. Hier kan men voelen hoe zwaar een zwaard is en hoe ingewikkeld het is om ijzeren handschoenen aan te hebben en een helm op en… dan nog te vechten!!!

Als sluitstuk kan jong en oud de aanval- en verdedigingstest doen. Rond het kasteel zijn allerlei plekken van waaruit werd aangevallen of verdedigd. Met een speurtocht gaat men op ontdekkingstocht.

Tenslotte mag men uitrusten met een glas limonade of een kop koffie bij Kasteel Café Heeren Dubbel op de voorburcht van het kasteel.

De mogelijkheid bestaat dat het druk wordt - men zal dan even moeten wachten!

Kasteel Huis Bergh – Hof van Bergh 8 – 7040 AD ’s-Heerenberg, 0314-661281
info@huisbergh.nl, www.huisbergh.nl

Evenement
Van zaterdag 24 oktober 2015
Tijd 10:00 - 13:00
Ridders van Gelre

Bekijk de uitzendingen van de Ridders van Gelre op Omroep Gelderland.

Ridders Van Gelre Video 333

Legenda