Gelredag: Middeleeuwen bij Museum Het Stadskasteel

Geen enkele andere Nederlandse provincie kent een groter middeleeuws verleden dan Gelre. Alle periodes van de vroege tot de late Middeleeuwen hebben hier hun sporen nagelaten. Gelderland heeft niet alleen de meeste middeleeuwse steden, maar ook de meeste kastelen van Nederland.

Het Stadskasteel Zaltbommel is een monumentaal pand in de binnenstad van Zaltbommel. Het huis staat bekend als het Maarten van Rossemhuis, vernoemd naar de bouwer van het stadskasteeltje, de legendarische Gelderse veldheer Maarten van Rossem (ca.1490 – 1555). Het huis is omstreeks 1535 gebouwd. Het stadskasteel van Zaltbommel opent deze Gelredag extra vroeg haar deuren. 
Open van 10.00-17.00 (gratis toegang tot 13.00 uur tijdens de radiouitzending, daarna tegen betaling). Er loopt vandaag ook een ‘Maarten van Rossum’ rond.

Er is nog meer te doen in de stad:

Het Gilde van Stadsgidsen verzorgt 2 stadswandelingen door de historische binnenstad van Zaltbommel. Vertrek vanaf het TRIP op de Markt 10 om 11.00 uur en om 13.00 uur. Bijdrage per persoon is sléchts € 3, hiervoor krijgt men ook een kopje koffie/thee bij de HEMA. Aanmelden kan vooraf via info@tripzaltbommel.nl of aan de balie bij het TRIP op de Markt 10. Per wandeling kunnen max. 20 personen deelnemen. Vol = vol 

Het Mikwe (Joods badhuis) is gratis toegankelijk van 10.00 tot ca. 13.00-14.00 uur.

De Sint-Maartenskerk is vanaf 10.00 uur open. Gratis toegang. Er zullen kerkgidsen aanwezig zijn en ook zal er een extra torenbeklimming mogelijk zijn.

Op deze zaterdag is er van 11.00 tot 16.00 uur een Bommelerwaardse Boerenherfstmarkt. Er zijn diverse kramen met Bommelerwaardse streekproducten en er kan geproefd worden. Locatie: Vismarkt in Zaltbommel.

Bij het TRIP is veel informatie te verkrijgen over Zaltbommel en de Bommelwaard, o.a. een stadswandelingboekje of een gootspokenboekje. ‘Gootspoken’ zijn kunstwerken die hangen, zitten en liggen aan de dakgoten van ruim 30 huizen in het centrum van Zaltbommel. Het TRIP heeft ook leuke cultuurarrangementen van Zaltbommel voor groepen, families of verenigingen die een dagje Zaltbommel willen doen. En natuurlijk veel fiets- en wandelroutes en toeristische informatie over de Bommelerwaard.

Evenement
Van zaterdag 17 oktober 2015
Tijd 10:00 - 13:00
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda