Gelredag bij Kasteel ter Horst Loenen

Kasteel ter Horst en de schuilkapel
Verscholen in de bossen bij Loenen op de Veluwe ligt, op de fundamenten van een middeleeuwse boerenhoeve, het huidige Kasteel Ter Horst. Omstreeks 1557 liet Arnhems burgemeester Wijnand Hackfort (1522-1563) hier zijn zomer- en jachtverblijf bouwen. Zeven generaties lang bleef Kasteel Ter Horst eigendom van de adellijke familie Hackfort. Alard Wijnand Hackfort (1711-1784) had in zijn plannen voor een verbouwing van Kasteel Ter Horst in Loenen ook ruimte gereserveerd voor een kapel. Het verbod op de uitoefening van de rooms-katholieke godsdienst uit 1580 gold nog steeds in de Republiek, maar was afgezwakt. Er mochten weer kerkjes worden gebouwd als ze vanaf de openbare weg maar niet als zodanig herkenbaar waren. Daarom werd in 1792 een kapel opgenomen in een van de twee nieuwe bouwhuizen bij het kasteel. Gesloten luiken en staldeuren verborgen toen een stijlvol ingerichte kapel ter grootte van het halve bouwhuis.

Rondleidingen Kasteel ter Horst
Gedurende de ochtend van de Gelredag zijn er verschillende rondleidingen door het kasteel met de bijzondere schuilkapel. De bezoeker krijgt veel te horen over de geschiedenis van het kasteel, er wordt gewandeld over het terrein langs de Oranjerie, de bijgebouwen en door de tuinen. Met tevens een bezoek aan de kelders, de trouwzaal in het kasteel en de schuilkapel.

Middelste Molen Loenen
Loenen is ook altijd nauw verbonden aan de geschiedenis van de papierindustrie. De Middelste Molen is de enige papierfabriek in Nederland die in oude staat bewaard gebleven is. Aan de Loenense Molenbeek wordt al sinds 1622 papier geproduceerd op waterkracht en stoom. Speciaal voor deze Gelredag is De Middelste Molen te bezoeken tegen gereduceerd tarief (€4,- voor volwassenen, €2,- voor kinderen). Tijdens een rondleiding is zowel het proces van de machinale papierproductie als de handgeschepte papierproductie te volgen. En natuurlijk kan een ieder zelf eens proberen papier te scheppen. Bovendien is het mogelijk een workshop papierkunst te volgen van ongeveer een uur, onder begeleiding van kunstenaars voor €10. Hiervoor moet u zich vooraf aanmelden via: info@demiddelstemolen.nl of 055 505 29 11. Aanmelden op de dag zelf kan ook. Er is de hele dag een docent aanwezig, en de workshop kan op elk moment beginnen, zodra er een groepje mensen zich aanmeldt. Koffie, thee en koeken zijn verkrijgbaar bij de ontvangstruimte van De Middelste molen voor €1,50.

Fietsroute: Fietsen Rond Loenen
Kasteel ter Horst is ook een ideale uitvalsbasis voor een fietsroute. De fietsroute van ‘Geheugen van Apeldoorn’ (12,5 km) gaat langs een diversiteit aan erfgoed en monumenten. Naast Kasteel ter Horst een middeleeuws slagveld, een monumentale erebegraafplaats en roemruchte hotels uit vervlogen tijden en voormalig station Loenen. Tussendoor is het genieten van het bijzondere natuurlandschap op de grens van de Veluwe en het laagland tussen Apeldoorns kanaal en IJssel.

 

Evenement
Van zaterdag 14 november 2015
Tijd 10.00 - 13.00 uur
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda