Gelredag: Achterhoeks Museum 1940-45 Hengelo Gld

Achterhoeks Museum 1940 - 1945 is in december voor het laatst toegankelijk. Op de ochtend van deze Gelredag is een ieder welkom die de collectie nog één keer in de Achterhoek wil bekijken. Op 20 december sluit het museum namelijk de deuren en verhuist de collectie naar het Brabantse Overloon. Bijzonder is dat tijdens de Gelredag veteranen zullen worden uitgenodigd. Het publiek is van harte uitgenodigd om hun verhalen te horen. Bovendien krijgt u de unieke kans om een ritje te maken in een originele Willy’s Jeep met chauffeur door Hengelo en komen twee zangeressen van Double2 singers uit Hengelo optreden als Andrew Sisters coverband. Ze stonden ook op het Vrijheidsfestival in Enschede en diverse bevrijdingsconcerten dit jaar.

De collectie van het museum heeft documenten, fotomateriaal en andere artefacten over de NSDAP en de HitlerJugend. Het geeft weer hoe de mobilisatie in ons land op 28 augustus 1939 werd afgekondigd. En een diorama van een loopgraaf in Nederland geeft een indruk van hoe er in Nederland nog werd gedacht over krijgstactieken, later zou blijken dat de Duitsers oorlogsstrategie behoorlijk hadden veranderd. Het museum heeft een authentiek café, uit de tijd van net voor de oorlog: de plek waar het Nederlandse leger in die dagen vaak de plaatselijke commandopost had gevestigd. Maar ook een uitgebreide collectie over de gebeurtenissen gedurende de oorlog en wel specifiek over hetgeen zich in de Achterhoek heeft afgespeeld. 

Evenement
Van zaterdag 12 december 2015
Tijd 10.00 - 13.00 uur
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda