Gelredag: Heerlijkheid Borculo 400 jaar

19 december 2015 herdenken we het feit dat op 20 december 1615 de Heerlijkheid Borculo werd ingelijfd bij het Graafschap Zutphen en daarmee bij het gewest Gelre van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Op deze Gelredag kan kennis gemaakt worden met de historie van Borculo.

Deze dag worden vier muurgedichten onthuld in het centrum van Borculo. Eén van de middeleeuwse dichter Jan van Heelu over de Heer van Borculo, twee gedichten van de Achterhoekse dichter Willem Sluiter en een versje van het Joodse meisje Erika Löwenberg uit het poëziealbum van Hennie Veldink.
Naast de muurgedichten wordt ook een bronzen plaquette onthuld in het wegdek op de plek van de Hofpoort in de Hofstraat.

In de Joriskerk midden in Borculo is een eenmalige tentoonstelling over de Heerlijkheid Borculo en zijn de 17e-eeuwse gildebekers van Borculo weer te bekijken. De tentoonstelling is geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. In de kerk wordt het verdwenen kasteel van Borculo in 3D weer tot leven gewekt. Het middelpunt was vroeger het kasteel van Borculo. Daar zijn alleen de kelders nog van over. In de kelders is op deze Gelredag door middel van een diapresentatie de bouwgeschiedenis van het kasteel te bekijken. Deze unieke kans om de oude kasteelkelders te bezoeken is mogelijk van 10.00 tot 16.00 uur, ingang bij Hoflaan 1.

Naast deze bijzondere activiteiten zijn allerlei andere gratis activiteiten:
 Brandweer- en stormrampmuseum open (gratis entree van 10.00 – 13.00 uur)
 Synagoge en badhuis 10.00 tot 16.00 uur open
 Stadswandeling Joodse geschiedenis (start Synagoge om 11.00 uur en 14.00 uur)
 Stadswandeling geschiedenis Borculo (start TIB 10.30 uur, 11.30 uur, 13.30 uur en 14.30 uur

Evenement
Van zaterdag 19 december 2015
Tijd 10.00 - 13.00 uur
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda