De koloniale architectuur van Charles & Richard Schoemaker

Op 1 oktober 2016 opent in museum Bronbeek in Arnhem de tentoonstelling ‘Van KNILmilitair tot meester-architect. De koloniale architectuur van Charles & Richard Schoemaker’

De expositie geeft een beeld van het leven en werk van Charles (1882-1949) en Richard (1886-1942) Schoemaker. Tot op de dag van vandaag bepalen tientallen gebouwen van hun hand het stedelijk landschap van onder andere Bandung en Semarang in Indonesië. Ook in Curaçao en Nederland staan gebouwen naar hun ontwerp. Onder andere in Arnhem op het huidige bedrijvenpark ‘Arnhems Buiten’, voorheen KEMAterrein.

Als de broers Schoemaker hun carrière in 1902-1906 beginnen aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda hebben zij al een sterke band met de kolonie Nederlands-Indië: hun vader, majoor Jan Prosper, was betrokken bij krijgshandelingen van het Koninklijk Nederlands Indische Leger (KNIL) en schreef boeken over de oorlogen in Nederlands-Indië. Eerste zoon Charles werd in Nederlands-Indië geboren in de legerplaats Banjoe Biroe op Midden-Java. De broers worden aan de KMA opgeleid bij de Genie van het KNIL. Ze ontwikkelen zich tot vooraanstaande meester-architecten in het koloniale of Nederlands-Indische bouwen. Beide mannen worden professor: zij hebben zowel gedoceerd bij de Technische Hogeschool Bandoeng als aan de Technische Universiteit in Delft.

Richard bouwt het prestigieuze ‘Paleis van den Legercommandant’, dat in 1918 werd geopend, en daarna diverse gebouwen in Nederland en Curacao. Charles bouwde voor particulieren, kerken en bedrijven in Nederlands-Indië; hij zet uiteindelijk als geen ander het hele stadsbeeld van Bandung naar zijn hand. Hun verdere levenswandel loopt sterk uiteen. Charles leeft als excentrieke kunstenaar, wordt moslim en is bevriend met zijn vroegere student Soekarno. Richard is in Delft in verzet gekomen tegen de Duitse bezetter en wordt in 1942 gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen.

Gastcuratoren van de expositie zijn Jan en Maria van Dullemen. Dr. Jan van Dullemen publiceerde ‘Tropical Modernity’ (2010) over Charles Wolff Schoemaker.

Evenement
Van zaterdag 1 oktober 2016
Tot en met zondag 12 maart 2017
Tijd 10:00 - 17:00
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda