Gelredag: Gelderland als belangrijkste provincie van Nederland

Op zaterdag 15 oktober komt de Arnhemse geschiedenis tot leven. Die dag is het namelijk zowel ‘Dag van de Arnhemse geschiedenis’ als
Gelredag  en kan het publiek zich op verschillende locaties in en rond het centrum van Arnhem verdiepen in de historie. Het Gelders Archief aan de Westervoortsedijk 67D en Erfgoedcentrum Rozet aan de Kortestraat 16, beide in Arnhem, zijn deze dag open.  Een niet alledaagse kans, want slechts een keer in de twee jaar opent het Gelders Archief haar deuren. De toegang is gratis. Maar eens in de twee jaar opent het moderne gebouw de depots voor bezoekers. Dit is de echte schatkamer van de Gelderse geschiedenis. Duizenden middeleeuwse documenten hangen rij voor rij in het plastic verpakt en in de juiste klimatologische omstandigheden. Ook de archieven van de adellijke families uit de Gelderse kastelen en landgoederen worden hier bewaard. 

Gelders Archief en Erfgoedcentrum Rozet
Eens in de twee jaar opent het Gelders Archief zijn depot voor bezoekers. Het depot is de échte schatkamer van de Gelderse geschiedenis. Duizenden middeleeuwse documenten hangen rij voor rij in het plastic verpakt en in de juiste klimatologische omstandigheden. Ook de archieven van de adellijke families uit de Gelderse kastelen en landgoederen worden hier bewaard. Deze dag zijn er rondleidingen door de archiefdepots en door de audiovisuele studio. De restaurator laat zien hoe je oude documenten voor de eeuwigheid hertelt en behoudt. Bovendien is er tussen 10.30 en 14.00 live-muziek, door Achterhoekse troubadour Gery Groot Zwaaftink. Hij zorgt voor een gezellige sfeer dankzij zijn spannende verhalen en zelfgeschreven liedjes.

360-graden films ook op Gelredag te bekijken
Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen, Erfgoed Gelderland en het Nederlands Openluchtmuseum vragen met de campagne ‘Het verhaal van Gelderland’ meer aandacht van het publiek voor de rijke geschiedenis van Gelderland. Voor dat doel hebben zij verschillende 360 graden-films laten maken. De films kan je op je eigen smartphone zien met behulp van een Virtual Reality bril. Bij het bekijken van die filmpjes kan je ontdekken hoe het is om je in de Romeinse tijd, de tijd van de Hanze of in een kasteel in de riddertijd te bevinden. Zo laten de films de kijker kennis maken met Romeinen in de tempel in Elst, het bezoek van de Hertog van Gelre aan Kasteel Ammersoyen en de rijke historie van de Hanzesteden. Op de Gelredag van 15 oktober zijn er bij het Gelders Archief speciale brillen verkrijgbaar om de films ter plekke te bekijken.

Omroep Gelderland is die zaterdagochtend aanwezig en de bekende programmapresentator René Arendsen (bekend van de Ridders van Gelre) doet verslag. Kijk hier voor meer informatie: http://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/2395/over-grenzen-heen-gaan-open-dag

Dag van de Arnhemse geschiedenis
Naast de Gelredag is het zaterdag 15 oktober ook de dag van de Arnhemse geschiedenis. Op drie locaties in Arnhem, Noord en Zuid, kun je deze dag veel activiteiten bezoeken, kijken, luisteren en meedoen. De DAG staat in het teken van het thema Grenzen.

Er zijn diverse activiteiten die plaatsvinden op deze bijzondere dag. Om aan al deze activiteiten te kunnen deelnemen, rijdt er een historische bus die je voor slechts €3 mee neemt naar alle locaties. De bus zal stoppen bij onder andere het Erfgoedcentrum Rozet, het Gelders Archief en de Romeinse tuin in park ''De Steenen Camer''.

Veel rondleidingen zijn op inschrijving. Kijk voor meer informatie over deze rondleidingen en het programmaoverzicht op https://www.dagvandearnhemsegeschiedenis.nl/

 

15 Okt - Facebook -link

Evenement
Van zaterdag 15 oktober 2016
Tijd 10.00 - 13.00 uur
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda