Gelredag: Gelderland als kraamkamer van de Nederlandse democratie

Bezoekers van de Gelredag van 22 oktober kunnen mee op stap naar de plek waar de basis werd gelegd voor onze democratie: Landgoed Appeltern. Baron Joan Derk van der Capellen tot den Pol schreef op Huis Appeltern het beroemde pamflet ‘Aan het Volk van Nederland’ dat in 1781 in één nacht door heel Nederland werd verspreid. Daarin verwoordde hij zijn ideeën over de politieke veranderingen in het land. Deskundige gidsen leiden op de Gelredag groepen rond over het landgoed om zijn verhaal te vertellen. Gastlocatie is Stoomgemaal De Tuut, dat deze dag gratis
toegankelijk, én in bedrijf is. De Gelredag duurt van 10.00 tot 13.00 uur.

Stoomgemaal en Landgoed Appeltern
Appeltern is om verschillende redenen een bezoekje waard. In de eerste plaats vanwege Stoomgemaal de Tuut. Het stoomgemaal zorgt voor de afwatering van ca. 10.000 ha van het land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen naar de Maas. Ook in het naastgelegen motorenmuseum kunnen bezoekers meekijken bij verschillende  demonstraties. In het restaurant van het stoomgemaal kan iedereen genieten van een lekker hapje en een drankje. Ook zal hier het speciale Tuutlied gezongen worden. Naast het Stoomgemaal ligt landgoed Appeltern. Hier woonde in 1781 baron Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Hij schreef het beroemde pamflet ''Aan het Volk van Nederland''. In 1781 werd het in één nacht door heel Nederland verspreid. De Gelderse baron verwoordde in het pamflet zijn ideeën over politieke veranderingen in het land. Het zou later beoordeeld worden als de eerste aanzet tot een democratische hervorming van de Nederlandse politiek. Velen noemen Appeltern dan ook  'de wieg van de Nederlandse democratie'. Deskundige gidsen wandelen met groepen over het landgoed om het verhaal van Joan Derk van der Capellen tot den Pol te vertellen.

Een indrukwekkende dag met veel bijzondere bezienswaardigheden en verhalen. Kom ook en laat je inspireren door Appeltern. 

22 Okt -Facebook -link

Evenement
Van zaterdag 22 oktober 2016
Tijd 10.00 - 13.00 uur
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda