Gelredag: Hoe Gelderse handen de mooiste landschappen van Nederland maakten

Zaterdag 8 oktober is de Gelredag op voormalig militair complex Kamp Koningsweg Noord in Arnhem en de Diogenesbunker in Arnhem bij Schaarsbergen. Op deze bijzondere dag gaan er vier 360 graden-films in première in aanwezigheid van gedeputeerde Josan Meijers. De films brengen verschillende iconen uit de Gelderse geschiedenis tot leven. Op de Gelredag zijn er bovendien rondleidingen door de voormalige bunker Diogenes en over het voormalig militaire complex Kamp Koningsweg. Er is van 10.00 tot 13.00 uur gratis toegang.

Kamp Koningsweg Noord
Kamp Koningsweg Noord is een voormalig militair complex uit de Tweede Wereldoorlog. Op Kamp Koningsweg gaan de 360-gradenfilms in prèmiere. Van 12 tot 13 kun je in de witte koepeltent zelf zien hoe het is om als een Romein of ridder te leven. Hans Jongerius, van de stichting Verborgen Landschap, organiseert rondleidingen over het terrein van Kamp Koningsweg om te vertellen over het bijzondere landschap en de geschiedenis van het terrein. Op het terrein van Kamp Koningsweg geniet de bezoeker voorts van de vrolijke tonen van de Double 2 Singers, drie dames die geïnspireerd werden door de Andrews Sisters, de zingende zussen uit Amerika die bekend waren rond de jaren ‘30 en ‘40.

Diogenesbunker
Driehonderd meter vanaf Kamp Koningsweg ligt de Diogenesbunker. Deze bunker is in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door de Duitsers, en was tijdens de oorlog in gebruik als commandocentrum van de Luftwaffe. Je kunt met legervoertuigen van Museum Vliegbasis Deelen daarheen vervoerd worden, en daarna je bezoek aan de Veluwe koppelen aan een kijkje bij Museum Vliegbasis Deelen. Normaal is de bunker niet toegankelijk voor het publiek, maar de gemeente Arnhem organiseert deze zaterdagochtend korte rondleidingen van 10.00 uur tot 13.00 uur.
 
360-graden films
Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN), Erfgoed Gelderland en het Nederlands Openluchtmuseum hebben de 360 graden films laten maken. Dit,
omdat zij met de campagne ‘Het verhaal van Gelderland’ meer aandacht van het
publiek vragen voor de rijke geschiedenis van Gelderland. De première van de
films is tijdens de Gelredag van 8 oktober. De bezoeker kan de vier films dan ter plekke op de eigen smartphone bekijken. Daarvoor is wel een speciale Virtual Reality bril nodig. Die liggen deze dag na 12.00 uur in de witte koepel bij het centrale gebouw van Kamp Koningsweg voor iedere bezoeker klaar. De films laten de kijker kennismaken met Romeinen in de tempel in Elst, het bezoek van de Hertog van Gelre aan Kasteel Ammersoyen, een spannend verhaal rondom Kasteel Ammersoyen in 1444 en de rijke historie van de Hanzesteden.

Het schema ziet er als volgt uit:
Muziek: Double 2.
Rondleiding door de natuur: 10.30 – 11.30, 12.15 – 13.15. 
Rondleidingen bunker: Vier per uur.

8 Okt -Facebook -link

 

Evenement
Van zaterdag 8 oktober 2016
Tijd 10.00 - 13.00 uur
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda