Gelredag: De oude stad Culemborg als de bakermat van de moderne wezenzorg in Nederland

Meer dan vierhonderd jaar geleden stichtte Vrouwe Elisabeth van Culemborg het Weeshuis ter plaatse. Zij was als weldoenster van grote betekenis voor de stad en liet niet alleen het fraaie stadhuis bouwen maar ook het Elisabeth Gasthuis, een hofje met huizen voor oude mannen en vrouwen. Het voormalige Weeshuis herbergt nu een museum, dat de startplek is van de Gelredag van 26 november. Het museum is deze dag gratis toegankelijk van 10.00 tot 13.00 uur. Vanaf het museum zijn er deze dag bijzondere stadswandelingen.

Elisabeths Weeshuis
Tussen 1560 en 1952 bood het kolossale gebouw in het centrum van Culemborg onderdak aan meer dan 700 wezen en halfwezen. De verhalen van toen worden in het Elisabeth Weeshuis Museum weer tot leven gebracht. Hoe zag het leven in het weeshuis eruit voor de kinderen? Was het er streng en liefdeloos? Of had het leven ook zonnige kanten? En hoe gaat het met de wezen en halfwezen van nu? Het gebouw bevat nog de vroegere keuken, de meisjesrefter, de kelder, de spinzaal, de protectorenkamer en de slaapzaal. De bezoeker ontdekt ook waarom de vaderkamer er heel anders uitziet dan de moederkamer.

Uiteraard wordt u in het Elisabeth Weeshuis Museum ook weer verrast met een speciaal optreden door Clumborgs artistiek talent. En in het Weescafé, gevestigd in het Elisabeth Weeshuis, kunt u genieten van een lekker kopje koffie of lunch.

Gelredag
Het museum is startlocatie van deze Gelredag en tussen 10.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijk. Vanuit het museum zijn er stadswandelingen door de middeleeuwse binnenstad onder leiding van enthousiaste vrijwilligers van de Stichting Stadsgidsen Culemborg. Hoogtepunten zijn de unieke binnenpoort, het stadhuis en de oudste nog bestaande stadsmuur van Nederland (1318). Het kasteel waar Vrouwe Elisabeth ooit woonde, is in het rampjaar 1672 jammer genoeg door Franse troepen verwoest. Alleen de kasteeltuin is nog over.    

Ridders van Gelre
De Gelredag maakt onderdeel uit van het TV-programma  'Ridders van Gelre' van Omroep Gelderland. Daarin gaan Ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de rijke geschiedenis van Gelderland. Elke maandag is er een ander thema; deze week is dat ’Gelderland als dé zorgprovincie van Nederland’. De TV-uitzending begint om 17:20 uur en het programma wordt ieder uur herhaald. Op 26 november is de Gelredag bij Elisabeths Weeshuis, Herenstraat 29, Culemborg.

26 Nov -Facebook -link

 

Evenement
Van zaterdag 26 november 2016
Tijd 10:00 - 13:00
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda