Gelredag: Elburg als vestingstad en als centrum van het Joodse leven in Gelderland

Na Amsterdam heeft Elburg het grootste Joodse historisch museum van ons land. Niet verwonderlijk, want Elburg kende immer veel joodse inwoners. Het museum is gevestigd in de  prachtige synagoge, de Sjoel Elburg.  Deze is op de Gelredag van 19 november gratis toegankelijk en wel van 10.00 tot 13.00 uur. Ook Museum Elburg heft vandaag geen entree. Dit is het startpunt voor bijzondere stadswandelingen.

Elburg
Geen stad in Nederland zo bijzonder als Hanzestad Elburg. Eind 14e eeuw gebouwd volgens een bouwontwerp, met rechthoekige straten en muren met torens daar omheen. Bijzonder is dat de grote kerk niet in het midden ligt, maar in een van de hoeken. Buiten de vesting, bij de Vischpoort verrees de visserijhaven. Van daaruit was er toegang tot de Zuiderzee. Wie nu in Elburg loopt, waant zich nog steeds in de middeleeuwen. Eén van de meest iconische gebouwen van Elburg is het Agnietenklooster, nu Museum Elburg: startpunt voor deze Gelredag.

Gelredag
Museum Elburg heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en de omgeving. U kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. Behalve enkele Elburgse musea zijn ook de kazematten en de historische Vischpoort op deze Gelredag vrij en gratis toegankelijk voor bezoekers. In Museum Elburg zijn optredens van het Zusterenkoor (tussen 11.00 uur en 12.00 uur). Erfgoed Gelderland vertoont ook haar speciale 360-graden film over de Hanzetijd. De stadswandelingen vertrekken vanaf Museum Elburg.

Ridders van Gelre
De Gelredag maakt onderdeel uit van het TV-programma  'Ridders van Gelre' van Omroep Gelderland. Daarin gaan Ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de rijke geschiedenis van Gelderland. Elke maandag is er een ander thema; deze week is dat ’Het joodse leven in Gelderland’. De TV-uitzending begint om 17:20 uur en het programma wordt ieder uur herhaald. Op 19 november is de Gelredag bij Museum Elburg , Jufferenstraat 6-8, Elburg.

19-nov Facebook -link

 

Evenement
Van zaterdag 19 november 2016
Tijd 10:00 - 13:00
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda