Gelredag: Met een sprekende lamp door eeuwenoud kasteel

Kasteel Hernen is één van de meest authentieke burchten van Nederland. Geen mooie, gedecoreerde zalen, maar een sober slot aan de rand van een pittoresk dorp en midden in een prachtig natuurgebied. Bezoekers van de Gelredag van 17 december kunnen zelf ronddwalen door de donkere zalen, de unieke weergangen en de geheimzinnige kelders met behulp van een sprekende lamp. Er ligt bovendien een gratis folder van een wandelroute rond het kasteel klaar. Het kasteel is deze dag van 10.00 tot 13.00 uur gratis toegankelijk. 

Kasteel Hernen
De eerste vermelding van de ‘heren van Hernen’ dateert uit 1247. Na in bezit geweest te zijn van verschillende adellijke families kwam het kasteel met de omringende tuin in 1940 in bezit van Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen, die dat jaar ook is opgericht. Het kasteel is tussen 1942-1957 grondig gerestaureerd. In de tijd daarna werden ook het Hernense Bos en het terrein achter het kasteel, eigendom van de stichting. Eind jaren zestig deed het kasteel dienst als filmlocatie voor de bekende tv-serie Floris. Het beschikt als enige kasteel in Nederland over overdekte weergangen. Het is ontstaan uit een vierkante donjon met een aansluitende weermuur. Het huidige kasteel met drie torens stamt grotendeels uit 1555: twee woongebouwen omsluiten een binnenplaats.

17 Dec Facebook (1)

Gelredag
Bezoekers kunnen op de Gelredag zelf ronddwalen door de donkere zalen, de unieke weergangen en de geheimzinnige kelders met een sprekende lamp. Deze vertelt het verhaal van kasteel Hernen rond 1544. Op de binnenplaats en rond het kasteel zijn er oude ambachten en acteurs die de middeleeuwen verbeelden. Bovendien is er live-muziek uit die tijd. Voor bezoekers ligt er ook een gratis routefolder klaar van een wandelroute (8 km) door de fraaie omgeving rond het kasteel.

Evenement
Van zaterdag 17 december 2016
Tijd 10.00 - 13.00 uur
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda