Gelredag: De indrukwekkende wederopstanding van het katholicisme in Nederland

De kerk van de Heilige Drieëenheid in Heilig Land Stichting, de Cenakelkerk, is zelden voor bezoekers opengesteld. Begin 20e eeuw gebouwd als bedevaartskerk, waar de pelgrims op het grote voorplein konden worden toegesproken. Vlak erbij ligt Museumpark Oriëntalis waar de bezoeker anno 2016 kennismaakt met drie grote godsdiensten, Christendom, Jodendom en Islam. Op de Gelredag van 10 december is de Cenakelkerk van 10.00 tot 13.00 uur gratis toegankelijk. Bezoekers gaan met een gids ook naar Oriëntalis waar de week erop het ‘Feest van het Licht’ wordt gevierd.

Cenakelkerk en Museumpark Oriëntalis
Museumpark Oriëntalis is in 1911 opgericht als devotiepark en pelgrimsoord voor gelovigen die niet in staat waren naar het Heilig Land te reizen. Hier konden zij nagebouwde plekken zien uit het leven van Jezus. Het park is nu minder evangelisch en biedt een kennismaking met drie grote godsdiensten, christendom, jodendom en islam. De schitterende Cenakelkerk, één van de grootste en mooiste kerken van Gelderland, ligt centraal in het park. Het kleurrijke interieur is fabuleus. De kerk is meestal gesloten voor het publiek en is daarmee één van de grootste verborgen schatten van de provincie. Deze Gelredag is de Cenakelkerk gratis toegankelijk voor het publiek. Vanuit de kerk zijn er rondleidingen over de nabijgelegen begraafplaats met prachtige grafmonumenten, verscholen tussen de bossen. Vanaf de begraafplaats is er onder leiding van een gids toegang tot Museumpark Oriëntalis. Bezoekers krijgen hier een sneak preview bij het ‘Feest van het Licht’ dat een week later begint.

Ridders van Gelre
De Gelredag maakt onderdeel uit van het TV-programma  'Ridders van Gelre' van Omroep Gelderland. Daarin gaan Ridders Bas Steman en René Arendsen op zoek naar de rijke geschiedenis van Gelderland. Elke maandag is er een ander thema; deze week is dat ’De wederopstanding van het katholicisme in Gelderland’. De TV-uitzending begint om 17:20 uur en het programma wordt ieder uur herhaald. Op 10 december is de Gelredag bij de Cenakelkerk, Pastoor Rabouplein 3, Heilig Land Stichting (gemeente Berg en Dal).

 10 Dec -Facebook - Link

Evenement
Van zaterdag 10 december 2016
Tijd 10:00 - 13:00
Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda