Faunadag op Kasteel Middachten

Op zaterdag 25 maart 2017 van 10.00 – 17.00 uur vindt op Kasteel Middachten in De Steeg de jaarlijkse Faunadag plaats. Iedereen die meer wil weten over wild- en faunabeheer is van harte welkom. Ook dit jaar wordt een fotowedstrijd gehouden met als thema ‘wilde hoefdieren van de Veluwe’. De entree voor dit evenement is vrij.

Fotowedstrijd
Een deskundige jury kiest uit de ingezonden foto’s de drie beste. Voor en door iedereen, dat is de filosofie van deze fotowedstrijd. De makers van deze foto’s ontvangen een exclusieve vergroting van hun prijswinnende foto en de winnaar zelfs een gratis overnachting voor 2 personen in de logies van Middachten. De tien mooiste ingezonden foto’s worden tentoongesteld tijdens de Faunadag op 25 maart aanstaande.

Faunadag
Alle geweien van herten, reebokken en moeflons en de slagtanden van de mannelijke wilde zwijnen die het afgelopen seizoen op de Veluwe zijn geschoten, komen speciaal voor de Faunadag naar Middachten. Daar worden ze gekeurd door een keuringscommissie en vervolgens in het kasteel en bijgebouwen tentoongesteld voor het publiek.

Activiteiten
Workshop ‘Wild plukken’ door Louise Treur-Grootveld van natuurvaardig.nl neemt je tijdens deze excursie mee voor een wandeling langs bos, berm en waterkant op zoek naar eetbare wilde planten. Tijdens de wandeling wordt uitleg gegeven hoe je planten kan herkennen en hoe je deze kunt bereiden. Deze workshop is zeer geschikt om geïnspireerd te raken en je eerste stappen te zetten in het eten uit de natuur.

Tijdens de Faunadag zijn er naast de geweientoonstelling ook diverse andere activiteiten voor jong en oud. Verschillende verenigingen geven informatie over natuur en faunabeheer en faunabeheerders vertellen uit eigen ervaring over jacht en faunabeheer op de Veluwe. Een valkenier geeft roofvogeldemonstraties. Ook kan je zien en proeven wat de poelier van het wild maakt. Speciaal voor de kinderen is er een leuke speurtocht, waarbij ze van alles over onze viervoeters te weten komen. En heb je wel eens een uilenbal uitgeplozen? De IVN laat het je graag ervaren!

Om 14.00 uur en 15.30 uur wordt de documentaire ‘Grofwild van de Veluwe’ van natuurfilmer Dick Bulten getoond. Verder zijn er tegen een kleine vergoeding elk half uur vanaf 13.30 uur tot 15.30 uur rondleidingen door het prachtige kasteel.

Wildbeheer
Op de Veluwe komen grote hoefdieren als wild zwijn, edelhert, damhert, ree en moeflon voor. Omdat er op de Veluwe maar een beperkte ruimte is en veel oppervlakte wordt gebruikt voor landbouw, wonen en recreatie, moeten de dieren worden beheerd. Beheren betekent ook jaarlijks een aantal dieren uit de populatie wegnemen. Dit gebeurt op basis van eerder gehouden tellingen. Naar aanleiding van die uitkomst wordt bepaald hoeveel dieren er in een gebied kunnen leven en hoeveel er moeten worden geschoten. Hierbij wordt gekeken naar de natuurlijke draagkracht van de Veluwe en de schadegevoeligheid van landbouw, bosbouw en de verkeersveiligheid.

Het afschot van wild is aan strenge regels gebonden en gebeurt door professionele faunabeheerders. De faunabeheerders leggen na afloop van het jachtseizoen vrijwillig verantwoording af aan elkaar en de maatschappij.

Voor actuele tijden kijk op website www.middachten.nl

Arrangementen

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Hier staan een aantal arrangementen welke zijn samengesteld door hotels, restaurants en andere organisaties in Gelderland.

Bekijk alle arrangementen.

Routes

Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.

Bekijk alle routes.

Legenda