Je kunt hier zoeken op regio's, historische locaties, routes, arrangementen en media.
Maak kennis met de Romeinen in het Rijk van Nijmegen. De fietsroute Luxe achter de Limes laat zien waar zij woonden en hoe zij leefden. Aan de route van 49 kilometer staan bij veel van de hotspots informatiepanelen en kan er op diverse plekken met de mobiele telefoon een verhaal over die plek in de Romeinse tijd worden beluisterd. Ook zijn er onderweg prachtige 360 graden-animaties waarmee je kunt rondkijken in het leven van toen. De route heeft drie officiële startpunten; het Valkhof in Nijmegen, het Kerkplein in Malden en het Kasteel in Wijchen.
© Omroep Gelderland
Routegids en route-app De route is te volgen met een kleurrijke gids met handige overzichtskaarten. De fietsroute wordt nog leuker met de gratis app. De app is gemaakt voor jong en oud. Met de app kun je 360 graden rondkijken in de Romeinse tijd. Op vijf locaties in Heumen, Nijmegen en Wijchen zijn 3D reconstructietekeningen gemaakt. Deze geven een levendig beeld van de Romeinse geschiedenis van de stad Ulpia Noviomagus en het villa-landschap in de regio. De app bevat ook een game. Hiermee ga je onderweg op zoek naar de Romeinse schatten. Vind ze en ‘graaf ze op’ om je eigen digitale Romeinse museum in te richten. De app is gratis te downloaden in de appstores.
De Romeinse LimesDeze fietsroute gaat over het Romeinse verleden in het Rijk van Nijmegen. In 19 v. Chr. bouwden de Romeinen in Nijmegen de eerste legerplaats in onze streken. Zuid-Nederland werd deel van het Romeinse rijk. De grens van het rijk, de limes, lag bij de Rijn en de Nederrijn. Het Rijk van Nijmegen vormde het militaire en economische centrum van Nederland. In de vijfde eeuw is het gezag van de Romeinen in Nederland verdwenen.
Het leven achter de LimesEr veranderde veel in het dagelijks leven achter de limes toen de Romeinen in Nederland waren. De Bataven die hier woonden, maakten kennis met vloerverwarming, stromend water, riolering, huizen en andere gebouwen van hout en steen, soms zelfs met meerdere verdiepingen. In Nijmegen (Ulpia Noviomagus) stonden tempels en een groot badgebouw. Handel met verre streken zorgde er voor dat producten als wijn en olijfolie makkelijk te verkrijgen waren. Door de introductie van de draaischijf werd serviesgoed van goede kwaliteit gemaakt. In deze fietsroute gaan we verder dan alleen de militaire geschiedenis: hoe ziet het dagelijks leven er achter de limes uit? Het Rijk van Nijmegen was het centrum van Romeins Nederland. We zien een duidelijke overgang van de grote stad Ulpia Noviomagus (Nijmegen) naar regionale centra (zoals Wijchen) en het platteland. Op het platteland verschenen naast boerderijen van de plaatselijk bewoners, de Bataven, ook rijke villa’s.
MulticultureelWat verder opvalt, zo pal achter de limes, is de mix van verschillende culturen. Hier leefde alles naast en met elkaar, zoals legionairs uit Italië, hulptroepen uit Spanje en Bulgarije, inheemse Bataven, Germanen van boven de Rijn en Keltische handelaars. Feitelijk was dit de eerste multiculturele samenleving van Noordwest- Europa. Door de lange periodes van vrede en wijdverbreide handel groeide de welvaart explosief. En dat vertaalt zich weer in relatieve luxe in de huishoudens achter de limes.
Startpunt Museum Het Valkhof
Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben de mooiste, leukste en meest spannende routes voor je geselecteerd. Routes langs grafheuvels, moordkruizen en imposante kastelen.
Bekijk alle routes.
Ga op reis door de Gelderse geschiedenis! Wij hebben een aantal grote en interessante evenementen voor je geselecteerd. Evenementen op imposante kastelen of bijvoorbeeld wandeltochten door deze prachtige provincie.
Bekijk de evenementenagenda.