Het Presickhaeffs Huys is een van de weinige middeleeuwse huizen die in Arnhem bewaard zijn gebleven. Het huis was immer de woonstee van belangrijke Arnhemmers, zoals burgemeesters, wethouders en de president van het Hof van Gelre. De naam verwijst naar een burgemeestersfamilie in de 16e eeuw.
Dubbel huis
Eigenlijk bestaat het Presickhaeffs Huys uit een dubbel huis. De ingang lag tot de 16e eeuw aan de Koningstraat. De mooie poort aan de Kerkstraat is de oude achteringang. Dat geeft meteen ook aan hoe groot en belangrijk het gebouw is geweest. Het oudste gedeelte stamt uit 1358. Kort daarna is een nieuwe vleugel gebouwd, waarvan de fraaie trapgevel in de richting van de Eusebiuskerk wijst. Deze vleugel uit 1368 is nog vrijwel helemaal intact. Iets na 1555 kreeg het huis een uitbreiding aan de achterkant, aan de Kerkstraat dus. Ook deze vleugel kreeg een mooie trapgevel. Rechts naast het huis een classicistische poort van circa 1650. Daarachter, in de tuin, staat rechts tegen de muur de laatste stadspomp van Arnhem.
Burgemeester Van Presickave
De eerste met naam bekende bewoner is Gelis Ingen Nulandt, drie keer burgemeester van Arnhem (ergens tussen 1420-1460). De nazaten van Nulandt verkochten het in 1515 aan Bernt van Presickave, die eveneens burgemeester werd van Arnhem. Zijn naam is nog altijd verbonden aan het huis.
Huidig gebruik
In 1795 werd het pand in gebruik genomen als theehuis. Het bleef een horecagelegenheid tot 1944. Oude Arnhemmers kennen het nog als café Odeon. Na de oorlog werd het huis gerestaureerd, gevolgd door jarenlang touwtrekken over een definitieve bestemming. Sinds 2006 is in het Presickhaeff Huys een exclusieve modezaak van befaamde Arnhemse mode-ontwerpers gevestigd.
“