Kasteel De Doornenburg is ontstaan op de plek van een versterkt huis uit de 9e eeuw. In de 13e eeuw was dit huis uitgebreid tot een kasteel. Door latere uitbreidingen, zoals de voorburcht uit de 15e eeuw, kreeg het zijn huidige uiterlijk. Het kasteel is bekend van de televisieserie Floris uit de jaren ’60.
Stoer uiterlijk
In tegenstelling tot het stoere uiterlijk kan het kasteel niet bogen op een roemrucht verleden: er hebben geen beroemde mensen gewoond, het is nooit ernstig belegerd en het heeft geen belangrijke rol kunnen spelen in de vaderlandse geschiedenis. Daarentegen is het wel één van de beste voorbeelden van Laat-Middeleeuwse vestingbouw en bezit het kasteel de grootste voorburcht van Nederland. Ook de boerderij binnen de muren is voor ons land uniek.
Verval
Nadat de laatste bewoonster, Maria Clara van Delwig, in 1847 overleed, raakte de Doornenburg flink in verval. In 1936 kwam kocht textielindustrieel J.H. van Heek uit Enschede het slot en richtte de Stichting tot Behoud van den Doornenburg op, waarin het kasteel werd ondergebracht. In 1937 begon Van Heek aan de restauratie die in 1941 werd voltooid.
WOII
De restauratie was zo geslaagd, dat de Duitsers in 1941 besloten om er een hoofdkwartier in te vestigen. Het zojuist herstelde kasteel werd daarop in maart 1945 zwaar gebombardeerd door de Engelsen. De terugtrekkende Duitsers bliezen als afscheidscadeau vervolgens nog het nog overeind staande poortgebouw op.
Herbouw
Na de oorlog werd besloten tot gedetailleerde herbouw van het kasteel aan de hand van oude tekeningen, plattegronden en foto’s. In 1965 werd het in oude luister herstelde kasteel opgeleverd. De Doornenburg is nu weer een van de mooiste kastelen van Nederland. Sprookjesachtig ligt het tussen rietkragen en weidevelden te dromen over de tijden van weleer.