Landgoed Jachtslot de Mookerheide heeft grote allure. In juni 1940 eisten de Duitsers dit prachtige slot op en werd het een buitenverblijf voor de gevreesde Waffen-SS. Veel Nederlandse vrijwilligers van toen kunnen er, soms met moeite, over meepraten.
Duits vergaderkantoor
Het Jachtslot de Mookerheide staat op zomerse dagen te schitteren in de zon. Het rustieke pand heeft een rijke en roemruchtige geschiedenis. In het begin van de twintigste eeuw waren de bossen rond het slot het toneel van vele jachtpartijen die Zijn Koninklijke Hoogheid Prins Hendrik organiseerde. In juni 1940, een maand na de capitulatie, eiste Rijkscommissaris Seyss-Inquart het slot op en werd dit een buitenverblijf van de gevreesde Waffen-SS. Himmler zelf zou hier een paar maal op bezoek zijn geweest. In Nederland dienden zo’n 22.000 vrijwilligers bij deze nietsontziende tak van het Duitse leger. Nietsontziend voor de vijand, maar wat later bleek ook niet voor zichzelf.
Tijdelijk kamp
In september 1944 werd het jachtslot en buitenterrein overgenomen door de Amerikanen als tijdelijk krijgsgevangenkamp en diende het als verzamelpunt voor zweefvliegtuigenpiloten na de luchtlandingen. Aan het einde van de oorlog werd het munitiedepot ontruimd, 20 treinwagons waren nodig om de 400 ton munitie af te voeren.