De Oorsprong in Oosterbeek werd al aan het begin van de 15e eeuw genoemd. Het hoorde bij de heerlijkheid Doorwerth. De Oorsprong heeft in de loop der eeuwen verschillende functies gehad: van landgoed tot fabriek en weer terug tot landgoed met buiten. Tegenwoordig is het een prachtige tuin die is opengesteld voor publiek.
Suiker
Het landgoed De Oorsprong werd in de 16e eeuw opgedeeld in de Hoge Oorsprong – in het bezit van de familie Renesse – en de Lage Oorsprong in handen van de Arnhemmer Arnt ter Hoeven.In 1811 werd de buitenplaats voor 17.000 gulden verkocht aan twee zakenpartners uit Zuid-Holland: Johannes Spakler en H.J. Backer. Ze bouwden er een suikerfabriek en legden zich toe op het telen van suikerbieten.
Landhuis
Vanwege tegenvallende resultaten moest de fabriek in 1813 de deuren sluiten. Backer kocht zijn zakenpartner uit en maakte een doorstart. In 1823 liet hij op het terrein een statig landhuis bouwen. Naast een zakelijke carrière ging Backer ook de politiek in: een paar jaar later werd hij burgemeester van Renkum en dat bleef hij tot 1851. Nadat het landhuis in december 1919 afbrandde, werd drie jaar later een prachtige nieuwe villa gebouwd, ontworpen door de architecten Jan en Theo Stuivinga.
Relicten
Helaas was ook deze nieuwe villa geen lang leven beschoren. Op 18 september 1944, tijdens de Slag om Arnhem, lag de Oorsprong middenin de vuurlinie. Het statige landhuis werd volledig verwoest. Toen men in 2004 een nieuwe tuin wilde aanleggen, bleek het terrein nog vol te zitten met munitie. Tegenwoordig is landgoed de Oorsprong bekend als de Lage Oorsprong. Het landgoed omvat onder andere bos, tuinen, waterpartijen en een groen amfitheater waar allerlei culturele activiteiten plaatsvinden. De tuin is voor het publiek geopend.
“