Het moordkruis of herdenkingskruis bij Rumpt herdenkt Otto van Scherpenzeel. Hij sneuvelde op deze plek tijdens een schermutseling tussen troepen van de hertog van Gelre en soldaten van de bisschop van Utrecht. Otto woonde pal om de hoek in het Huis te Rumpt. Zijn nazaten hebben het herdenkingskruis opgericht.
Strijd tussen beide Karels
De schermutseling bij Rumpt vond plaats tijdens de bijna 70 jaar durende Gelderse oorlogen. De Gelderse hertog Karel van Egmond vocht een vermetele strijd tegen de Habsburger vorst Karel V, heer der Nederlanden, die Gelre wilde inlijven. De Gelderse oorlogen vormen een aaneenschakeling van allerlei schermutselingen en plundertochten. Rumpt lag middenin betwist gebied tussen Gelre en Holland. In 1527 laaide de oorlog in alle hevigheid op. Tiel werd door Habsburgse troepen belegerd en als antwoord daarop plunderden Gelderse troepen Den Haag.
Schermutseling Rumpt
Op 23 oktober 1527 waren troepen van de Utrechtse bisschop in de buurt van Rumpt op strooptocht. Dorpen werden geplunderd en burgers vermoord. Op de dijkweg langs de Linge werden deze krijgsbenden onderschept door Gelderse troepen. Ook Otto van Scherpenzeel was van de partij. Hij stamde uit een van de oudste riddergeslachten op de Veluwe en woonde in het Huis te Rumpt. Otto sneuvelde echter tijdens het gevecht, op een steenworp afstand van zijn huis. Saillant detail: de Utrechtse bisschop tegen wie hij vocht, was zijn eigen oom. Het herdenkingskruis is opgericht door Otto’s nazaten.
Inscriptie op het kruis
Int Iaer MVcXXVII Op Sunte Severynsdach
Op’t te Rempt Blef
Doot Ot van Scerpezeel
Lefft XXVIByt voer Dye Zyel Om Gods Wyl
Vertaling:
In het jaar 1527 op Sint Severijnsdag (= 23 oktober) – Op het Rumpt bleef – Dood Otto van Scherpenzeel – leefde 26 jaar – Bid voor zijn ziel om Gods wil.