Het statige Huis Bingerden is een mooi voorbeeld van een adellijke woning uit de Middeleeuwen, waarvan de geschiedenis meer dan 1000 jaar teruggaat. De tuinen van Bingerden zijn beroemd, mede dankzij de jaarlijkse Internationale Kwekerijdagen in juni.
Hamaland
In 970 duikt Bingerden voor het eerst op in de archieven. Toen stond hier een versterkte boerderij, omringd door een gracht. Bingerden behoorde tot het graafschap Hamaland, dat onder het regime stond van Graaf Wichman. Hij stichtte op de Elterberg een klooster en schonk daar een groot deel van zijn bezittingen aan, waar onder ook Bingerden.
Pabst
Na de dood van Adela, dochter van Graaf Wichman, kwam Hamaland – en dus ook Bingerden – in bezit van de aartsbisschop van Keulen. Op de plek van de versterkte boerderij verrees een stenen huis, dat later nog is verbouwd en uitgebreid. In 1662 werd het verkocht aan Hermann Pabst, een verre voorouder van de huidige eigenaresse. De nieuwe eigenaars hadden hoge bestuursfuncties in het Brandenburgs-Pruisische bestuur in Kleef.
Tuinen
Hun nakomelingen zijn steeds meer vernederlandst en kregen hoge functies in de Republiek. Johan Maurits van Pabst bijvoorbeeld was secretaris van Amsterdam, een van de hoogste ambtelijke functies in de hoofdstad. Hij liet de voorgevel van Huis Bingerden vernieuwen en gaf de Duitse landschapsarchitect J.P. Posth in 1791 opdracht om tuinen aan te leggen in Engelse landschapsstijl. In de wijde omgeving van het huis is deze aanleg nog steeds herkenbaar.
WOII
Ook Bingerden ontkwam niet aan het geweld van WOII. In april 1945 werd het huis door terugtrekkende Duitse troepen in brand gestoken. Het huis werd op kleinere schaal herbouwd in 1958. Het huis en de tuinen zijn overigens nog altijd privé-bezit. Alleen groepen vanaf 15 personen kunnen, op aanvraag, een rondleiding door de tuinen krijgen, tussen mei en eind juni.