Huis Babberich staat ook bekend onder de naam Halsaf. Die naam zou afkomstig zijn van een legende waarin de dienstmeid van het kasteel in haar eentje een aantal rovers heeft onthoofd. Waarschijnlijker is dat de naam stamt van een oude gerichtplaats in de buurt van het kasteel, waar doodstraffen werden voltrokken.
Lappendeken
Huis Babberich was in de 14e eeuw heel even het decor van een machtsstrijd tussen Kleef en Gelre. In die tijd was de Liemers een lappendeken van stukjes grond die ofwel bij Gelre, ofwel bij Kleef behoorden. De landsheren deden hun uiterste best om via slimme huwelijken, strijd en erfenissen in bezit te komen van nieuw gebied. Zo was graaf Johan II van Kleef getrouwd met Mechteld, de zus van de hertog Reinald van Gelre.
Problemen
Toen graaf Johan II van Kleef in 1368 overleed, viel de Liemers toe aan zijn weduwe Mechteld. Drie jaar later overleed echter ook hertog Reinald. Mechteld wilde graag haar broer opvolgen. Maar omdat ook Mechteld kinderloos was, ging het hertogdom naar Mechtelds zus Maria. Zo raakten niet Kleef en Gelre met elkaar verenigd, maar Gelre en Gulik.
Babberich
De strijd om de erfopvolging had Mechteld veel geld gekost, en daarom had ze in 1380 Huis Babberich verkocht aan de ridder Ernst Momm. Zo kwam het kasteel in particulier bezit, en is dat nu nog steeds. De enige onderbreking is de periode dat Prins Maurits van Nassau het kasteel gebruikte als fort in de verdedigingslinie tegen de Spanjaarden.
De Néree
In 1785 werd het landgoed eigendom van de familie De Nerée, die het huis flink verbouwde. Ook het park en de duiventoren zijn toen aangelegd. In die staat verkeert het huis nu nog steeds. Tijdens WOII heeft Huis Babberich veel schade opgelopen, maar dat kon gelukkig geheel worden hersteld. Het kasteel is niet voor het publiek geopend.