Doesburg kreeg in 1237 stadsrechten en is daarmee een van de oudste steden van Nederland. De stad ligt strategisch aan de monding van de Oude IJssel en de Gelderse IJssel en groeide daarom uit tot een belangrijke vestingstad. Het middeleeuwse stratenpatroon van Doesburg is nog volledig intact en de binnenstad telt maar liefst 350 beschermde monumenten.
Hanzestad
Net zoals andere steden langs de IJssel, zoals Zutphen, Deventer en Zwolle, maakte de stad vanaf 1447 deel uit van het Hanzeverbond, een internationaal netwerk van handelssteden rond de Noordzee en Oostzee. Doesburg lag bovendien op de handelsroute van Münster naar Amersfoort en Arnhem. Doesburgse schippers exporteerden bier en textiel, en kwamen terug met wijn, aardewerk en molenstenen. Aan de bloeiperiode kwam een eind toen de Rijn werd verbreed: daardoor kwam er minder water door de IJssel en werd de rivier moeilijker bevaarbaar.
Waag
Over de handel die in de 15e eeuw in Doesburg plaatsvond, moesten handelaren belasting betalen aan de stad. Dat gebeurde op basis van het gewicht. Zo is in 1478 de Waag van Doesburg in gebruik genomen. De pachter van de Waag had ook het monopolie op de verkoop van vreemde bieren in de stad. Bier was in die tijd de belangrijkste volksdrank gewoon water bevatte namelijk (te) veel ziektekiemen. Zo diende de Waag dus als waaggebouw, maar ook als stadsbierhuys.
Alcohol
Arbeiders kregen in de Waag een gedeelte van hun loon uitbetaald in bier, kooplieden sloten er contracten af en studenten en jongelieden zongen er hun drinkliederen onder het genot van een kruik bier. De Waag heeft zelfs het Guinness Book of Records gehaald als oudste horecagelegenheid ter wereld. Doesburg heeft dan ook iets met alcohol. Op diverse plaatsen zijn er verwijzingen naar wijn, bier en sterkere dranken: proeverijen, dranklokalen, stadswijnhuizen en een brouwerij bij het klooster. Een stadswandeling langs alle 350 historische monumenten is zeker de moeite waard!