Fort bij de Nieuwe Steeg vlakbij Asperen maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een slim systeem waarmee grote delen van het land onder water kon worden gezet om zo vijanden uit het oosten tegen te houden. Nu is het omgedoopt tot GeoFort en toegankelijk voor het publiek. Alles op het forteiland staat in het teken van kaarten en navigatie.
Lingefort
Elk fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie had een speciale functie die was toegesneden op de plek waar het stond. Geen enkel fort was daarom hetzelfde. Fort bij de Nieuwe Steeg en Fort Asperen hadden als doel om een stuk land te beschermen dat te hoog lag om onder water te laten lopen. Daarnaast beschermden de forten met hun kanonnen een systeem van sluizen aan de slingerende Linge. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is bij Asperen nog volledig intact. Dat maakt de werking van het verdedigingswerk goed zichtbaar.
Bomvrije kazerne
Het vrij liggende fort kon van twee zijden door belegeraars onder vuur worden genomen. Daarom kent het fort een bijzondere, bomvrije kazerne. Deze bestaat uit twee hoge gebouwen met recht tegenover elkaar staande gevels. De afstand tussen de twee gevels is slechts 4 meter waardoor vijandelijke granaten weinig kans maakten om de kazerne op deze zwakke plek te raken. Vanuit de kazerne is het mogelijk om ondergronds in de aangrenzende gebouwen te komen. In het ene gebouw was in de kelders munitie opgeslagen, dat door een lift naar boven werd gebracht. Het andere gebouw was bedoeld voor het geschut. Op het terrein staan nog een oude genieloods en een aantal remises.
Geofort
In WOII werd de Waterlinie door de Duitse troepen omzeild door het droppen van parachutisten achter de linies. Hiermee kwam een eind aan de militaire rol van de forten. Een groot aantal Waterlinieforten heeft inmiddels een nieuwe functie. Fort bij de Nieuwe Steeg heet nu GeoFort en biedt activiteiten aan op het raakvlak van cartografie en navigatie. Op GeoFort ga je zowel binnen als buiten het experiment aan met verschillende geo-technieken. Kinderen kunnen speuren en spelen in de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer.