De Berkel was vroeger een kronkelend riviertje dwars door de Achterhoek. Door kanalisering is dit ongedwongen karakter voor een groot deel verdwenen. Maar rond de Staringkoepel bij Lochem ziet het landschap er nog authentiek uit. Het is niet moeilijk voor te stellen dat de dames van stand hier graag hun kopje thee dronken met uitzicht op de ouderwets romantische Berkel.
De dichter Staring
De familie Staring is een begrip in de Achterhoek en ver daarbuiten. Bekendst is de dichter Antoni Staring (1767-1840) die woonde op de Wildenborch in Vorden. Hij hield van het buitenleven, zo blijkt uit veel van zijn gedichten:
Ontvlucht nu de steden,
Wie vreugde begeert!
Ontvlucht ze nog heden –
De Lente regeert!
Constancia Staring
Zijn dochter Constancia (1819-1893) woonde gedurende de winter in Den Haag, maar in de zomer was ook zij het liefst terug in de Achterhoek. Ze was in het bezit gekomen van de oude havezate ’t Draafsel en liet het vervallen hoofdgebouw afbreken. Met het sloopmateriaal bouwde ze in 1850 aan de rand van een beukenbosje een theekoepel. Deze Staringkoepel had, geheel volgens de romantische mode van die tijd, uitzicht op de kronkelende Berkel. Op de eerste verdieping bevond zich de salon, waar mejufrouw Staring met haar vriendinnen thee dronk. Met een luidklokje kon Constancia haar personeel op de verder gelegen boerderij laten weten dat ze versnaperingen nodig had.
Voetveer over de Berkel
In de loop van de 20e eeuw raakte de theekoepel in verval. Er restte niet veel meer dan een ruïne. In 2004 besloot Natuurmonumenten het zeshoekige torentje in oude luister te herstellen. Sindsdien is de koepel van Staring bereikbaar met een voetveertje over de Berkel. Geheel zelfbediening. Op de eerste verdieping kan de bezoeker zich in de salonkamer even jufrouw Staring voelen die uitkijkt over de prachtige natuur. Het luidklokje doet het nog. Alleen de thee wordt niet meer gebracht.