Batterij onder Poederoijen werd rond 1880 gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij dreiging van oorlog zou het westelijk deel van de Bommelerwaard onder water worden gezet. Het geschut van de batterij moest de Maas controleren en de inundatiesluizen beschermen. Momenteel wordt de batterij opgeknapt en opengesteld voor het publiek.
Maas en Waal
Batterij onder Poederoijen was onderdeel van de vierde en laatste uitbreiding van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het nieuwe geschut dat tijdens de Frans-Duitse oorlog (1870) was ingezet, bewees namelijk dat de Waterlinie enigszins verouderd was. Vooral het strategische punt waar Maas en Waal samenkomen, had behoefte aan vernieuwing. Batterij onder Poederoijen moest de Maas bewaken en samen met Batterij onder Brakel het inundatieveld (ondergelopen terrein) in de Bommelerwaard controleren. Hiermee beschermden ze ook de oude vestingen Loevestein en Woudrichem. Als laatste taak moest het geschut van Poederoijen de inundatiesluizen beschermen.
Batterijen onder Brakel en Poederoijen
De bouw van de twee batterijen werd een langdurig proces vanwege spectaculaire verzakkingen in het drassige land. De bouw duurde van 1879 tot 1886. Het plan moest een aantal malen worden aangepast aan de omstandigheden. Beide batterijen zijn vrijwel identiek. Centraal staat een bomvrij gebouw met aan de oostzijde een aarden bedekking van ongeveer 2 meter dik. Aan de ‘veilige’ westzijde bestaat het bakstenen gebouw uit drie verdiepingen. De batterijen zijn omgracht en alleen toegankelijk via een brug.
Beschermde natuur
Op beide terreinen stonden een wachterswoning, een directiegebouw en een opbergloods. De meeste van deze bijgebouwen zijn inmiddels verdwenen. De wallen rondom beide batterijen zijn in de jaren vijftig door defensie afgegraven. Batterij onder Brakel en Batterij onder Poederoijen zijn momenteel in beheer van de Stichting Behoud Waterlinie Bommelerwaard. De terreinen rondom de batterijen zijn beschermde natuurgebieden. De brug en het hoofdgebouw van Poederoijen zijn gerestaureerd en voor het publiek toegankelijk. De batterij is op deze wijze een prachtige combinatie van cultuur en natuur geworden.