In maart 1945 staken de geallieerden op verschillende plaatsen in Duitsland de Rijn over, richting Berlijn. Maar Britse en Canadese eenheden maakten een bocht terug naar Nederland. Bij Westervoort verzamelde zich een enorme troepenmacht. Hier werd de IJssel overgestoken richting Arnhem en van daaruit werd de Veluwe bevrijd.
Rijnoversteek
Er leek een vloek te rusten op de herovering van Arnhem. Eerst mislukte in september 1944 operatie Market Garden. Daarna wilden de geallieerden op 2 april 1945 vanuit de Betuwe bij Driel de Rijn oversteken. Maar de Duitse verdediging aan de overkant bleek op zijn hoede en het plan werd afgeblazen. Arnhem moest voor de tweede keer wachten. Op 8 april werden de troepen naar het oosten verplaatst. Via de pontonbruggen over de Rijn bij Emmerich stak het leger over naar de Achterhoek. Het was het begin van operatie Anger, om Arnhem te bevrijden. Niet vanuit het zuiden, maar vanuit het oosten.
IJsselbrug
Het Duitse leger had intussen de IJsselbrug tussen Arnhem en Westervoort opgeblazen en zich achter de IJssel verschanst in Fort Westervoort en rond het AKU-complex. Buiten het zicht van de Duitsers vond aan de overkant bij het dorp Westervoort een enorme troepenopbouw plaats. Duizenden voertuigen stonden in de buurt van het talud naar de brug klaar voor de oversteek. Op 12 april barstte ’s avonds een Engelse artilleriebeschieting los. De Duitse stellingen rond Arnhem werden uit honderden kanonnen tegelijk bestookt.
Arnhem bevrijd
Vervolgens legden de geallieerden rookgordijnen over de IJssel om ongezien te kunnen oversteken. De eerste troepen staken over met boten en amfibievoertuigen en legden aan de overkant een bruggenhoofd aan. De Duitsers in de stellingen van Fort Westervoort gaven zich snel over. Het gevecht om het AKU-complex was daarentegen buitengewoon fel en eiste vele doden. Daarna werd in minder dan 11 uur een noodbrug aangelegd die werd ingevaren vanuit Doornenburg. De opgehoopte massa tanks, carriers en pantserauto’s kwam in beweging. Na hevige gevechten werd Arnhem op 14 april eindelijk ontzet. Daarmee kwam de bevrijding van Nederland in zijn laatste fase.