In 1941 weigert de eigenaar Kruitwagen van de Panoven stenen voor de bouw van de Atlantic Wall aan de Duitsers te leveren, waarna de fabriek wordt stilgelegd. November 1944 De Slag om Arnhem is gestreden. Zevenaar ligt onder zwaar geallieerd vuur en tientallen vluchtelingen vinden onderdak in de steenfabriek.
Toevluchtsoord
Tijdens en na de Slag om Arnhem ligt vanuit de overkant van de Rijn het gebied rond Zevenaar onder zwaar geallieerd vuur. Vanuit Arnhem en omgeving komt een grote stroom van vluchtelingen op gang. Velen vinden voor kortere of langere tijd onderdak in de ovens van de op dat moment stilgelegde fabriek, samen met mensen die aan de Duitse stellingen moeten werken. In November 1944 moet iedereen uit Zevenaar evacueren.
Bevrijding
Op 2 april 1945 wordt het verwoeste Zevenaar door de Canadezen bevrijd. Daarbij sneuvelt bij de spoorwegovergang de korporaal Fergusen. Een gewonde Nederlandse militair die vrijwilliger bij de Canadezen is wordt nog een maand in de Panoven verzorgd voor hij zich weer bij zijn eenheid kan voegen. Daarna begint Nederland aan de wederopbouw. De gedroogde stenen uit 1941 worden alsnog afgebakken. Met een banklening kunnen de benodigde kolen gekocht worden.