Josephine Baker treedt op!

Overasselt

L3

Josephine Baker treedt op!

Om afleiding te bieden en het moraal hoog te houden werden er diverse amusementsprogramma's voor de soldaten georganiseerd. Zo werden er films getoond en speciale radioprogramma's gepresenteerd. Zelfs Josephine Baker trad op in Overasselt.

Moraal
De verzorging van de soldaten werd aan zowel geallieerde als aan Duitse zijde serieus genomen. Tussen de gevechten door moesten de soldaten soms lang wachten voordat ze werden ingezet. De angst om gewond of gedood te worden was continu aanwezig. Om afleiding te bieden en het moraal hoog te houden werden er diverse amusementsprogramma's voor de soldaten georganiseerd. Maar de avonden waarop bekende namen uit de showbizz naar het front gingen om op te treden waren onvergetelijk.

Josephine Baker
Josephine Baker debuteerde in 1925 in Parijs. Zij vierde in de Folies Bergères grote triomfen. Ze raakte bekend door haar opvallende verschijning. Sowieso omdat ze zwart was – een zeldzaamheid voor een danseres in Europa in de twintiger jaren. Maar ook door haar wilde optreden en geringe kledij. Josephine Baker was veelal slechts gekleed in een 'bananenrokje'. Fameus werd ze door haar optredens in  "La Revue Nègre" en ze werd het symbool van de wilde jaren twintig. In 1936 keerde Josephine Baker terug naar de Verenigde Staten om te spelen in "Ziegfeld's Follies", maar ze kwam er al snel achter dat haar landgenoten niet zo tolerant waren als de Europeanen. Ze keerde teleurgesteld terug naar Frankrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte Josephine betrokken bij het werk van het verzet. Na de oorlog zou ze hiervoor verschillende eerbewijzen ontvangen.

Legenda