Frederik van Egmond, bijgenaamd Schele Gijs, kreeg in 1472 de heerlijkheid Buren van zijn oom Arnold, hertog van Gelre, als ‘vergoeding voor gemaakte onkosten.’ Door zijn onvoorwaardelijke steun aan keizer Maximiliaan van Oostenrijk verhief deze hem in 1498 tot graaf van Buren en Leerdam. Sinds 1551 is het graafschap Buren nauw verbonden met het Huis Oranje Nassau.
Frederik van Egmond
Omdat hij zijn oude oom Arnold politiek en met geld had gesteund, kreeg Frederik de heerlijkheid Buren als beloning. Bovendien steunde hij de Bourgondische politiek in de Nederlanden. Als tegenprestatie werd de heerlijkheid Buren gepromoveerd tot graafschap en werd Frederik in 1498 de eerste graaf van Buren. Waar zijn naam ‘Schele Gijs’ vandaan komt, is overigens een raadsel.
Anna van Egmond
Anna van Egmond, gravin van Buren, was de schatrijke achterkleindochter van Frederik van Egmond. Zij trouwde in 1551 met Willem van Oranje. Willem werd daarmee automatisch graaf van Buren … en een stuk rijker. Ook voor Anna had het huwelijk voordelen, want ze verwierf er de titel van prinses mee. Door Willem werd ze aangeschreven als ‘la Princesse d’Orange’. Anna stierf al in 1558, slechts 25 jaar oud. Het enige overlevende kind uit het huwelijk, hun zoon Filips Willem, erfde in 1584 het graafschap Buren.
Buren Oranjestad
Buren mag zich dus sindsdien Oranjestad noemen. Willem van Oranje is er getrouwd en Oranjes hebben in Buren gewoond. En soms werd de naam Van Buren zelfs door leden van de Koninklijke familie gebruikt om incognito te blijven. Koningin Wilhelmina en Koningin Juliana gebruikten bijvoorbeeld bij restaurantreserveringen vaak de titel gravin van Buren. En toen prins Willem-Alexander in 1986 de Elfstedentocht reed, deed hij dat onder de naam W. A. van Buren. Wie er werkelijk onder deze onopvallende naam schuilging, bleek pas tijdens de tocht.