Het huidige huis Kernhem is gebouwd in 1803 op de resten van een middeleeuws kasteel. Het behoort tot een van de oudste landgoederen van Nederland. Kernhem was een steunpunt van de graven en hertogen van Gelre in hun eeuwige strijd tegen de bisschop van Utrecht.
Oorlog met Utrecht
In 1410 liet hertog Reinald IV van Gelre op het hofgoed Kernhem een versterkt huis bouwen. In voorgaande eeuwen was de Veluwe door de graven en hertogen van Gelre op de bisschop van Utrecht veroverd en aan het hertogdom toegevoegd. Maar de randen van de Veluwe bleven onrustig. De troepen van Gelre en het Sticht Utrecht vielen geregeld elkaars gebied binnen om het te plunderen en te verwoesten. Kastelen als Kernhem moesten daarom de grens van het hertogdom verdedigen.
Witte vrouw
Uit die tijd stamt ook een legende. De beeldschone dochter van de kasteelheer was verliefd op een stoere ridder. Deze liet zich niet zo makkelijk binden en vertrok op zijn paard met de belofte terug te komen en haar te trouwen. En zo wachtte de jonkvrouw, jaar na jaar. Ze zwierf over het landgoed, uitkijkend naar iedere ruiter die ze hoorde aankomen. Maar de ridder kwam nooit terug. Na haar dood vond haar ziel geen rust en nog steeds waart ze over het landgoed als een witte schim.
Huis gebouwd op ruïnes
Na de Middeleeuwen werd het domein uitgebreid met tal van hoeven en hofsteden. Maar gaandeweg raakte het machtige kasteel toch in verval en werd eind 18e eeuw gesloopt. Op de ruïnes werd in 1803 het tegenwoordige huis Kernhem gebouwd in classicistische stijl. In de 19e eeuw was het lange tijd een kostschool voor deftige meisjes, maar rond 1970 was het weer een ruïne. Daarop schonk eigenares Sophie gravin Bentinck het huis aan de gemeente Ede, die het pand grondig restaureerde. Nu biedt het een sfeervol onderdak aan huwelijken en culturele activiteiten.