Fort Sint-Andries ligt op een strategische plaats, daar waar Maas en Waal elkaar bijna raken. Feitelijk gaat het om twee verschillende forten met dezelfde naam. Het oude Sint-Andries werd gebouwd door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Van Nieuw Fort Sint-Andries uit 1815, is niet veel meer over dan een spannende ruïne.
Oud Sint-Andries
In 1598 startten de Spanjaarden een groot offensief in de Lage Landen en een belegering van de toenmalige grensstad Zaltbommel. Met moeite wisten de Staatse (Nederlandse) legers van Maurits van Nassau de stad te verdedigen. Om de aanval te ondersteunen, bouwden de Spanjaarden het Fort Sint-Andries, op dat moment het grootste militaire bolwerk van de Spanjaarden in ons land. De kerk van Rossum werd hiervoor afgebroken. Vanuit Sint- Andries controleerden de Spaanse troepen de Maas en de Waal.
Sleutel tot Holland
De Staatsen noemden Sint-Andries de ‘Sleutel tot Holland’. Een jaar lang leverden de troepen van Maurits vanuit het verderop gelegen Fort de Voorne verbeten strijd rond Sint-Andries. Uiteindelijk sloegen de buitenlandse huurlingen van de Spanjaarden aan het muiten omdat hun soldij niet werd uitbetaald. Maurits bood ze 125.000 gulden en de Duitse en Waalse huurlingen liepen over naar het Staatse kamp. Zo kwam het fort in 1600 in Nederlandse handen.
Nieuw Fort Sint-Andries
Na de Tachtigjarige Oorlog raakte het fort langzaam in onbruik. Bij hoogwater stond het geregeld blank. In 1794 staken de Fransen het in brand. In 1815 werd besloten het oude Sint-Andries af te breken en iets westelijker een nieuw fort te bouwen. Dit torenfort had twee verdiepingen en bood plaats aan 260 man. De taak van Nieuw Fort Sint-Andries was de Maas en de Waal te beheersen en de sluis van Sint-Andries te beschermen. In april 1945 werd het fort door de Duitsers opgeblazen. De ruïnes van het fort zijn toegankelijk voor publiek. Op het fort staat een kazemat uit 1936 en een luchtwachttoren uit de Koude Oorlog. In Heerewaarden is een bezoekerscentrum.