Op 19 september 1944 is de geallieerde opmars bij Nijmegen tot stilstand gekomen. De bruggen moeten (liefst ongeschonden) veroverd worden, maar de Duitse bezetter geeft zich niet gewonnen. De Amerikanen vorderen alles wat kan drijven om maar aan de overkant van de rivier de Waal te komen.
Druk bevaren rivier
De binnenvaart is tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de Nederlandse transportsector. De Waal is zelfs één van de drukst bevaren rivieren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voeren hier echter geen rijnaken of containerschepen, maar roeiboten met soldaten. Uit voorzorg hadden de Duitse troepen de verkeersbrug en de spoorbrug hier in september 1944 voorzien van springladingen. De Duitsers hadden de bruggen in handen en dachten dat de geallieerden de Waal niet konden oversteken.
Oversteek
Op 19 september 1944 werd in Nijmegen hevig gevochten tussen de Amerikaanse en Duitse troepen aan de zuidzijde van de verkeersbrug en de spoorbrug. De volgende dag, op 20 september, begint één van de meest roemruchte en heldhaftige rivieroversteken.
“