Tot ruim 200 jaar geleden stond bij Zutphen een indrukwekkend kasteel: De Marsch. Het maakte plaats voor een boerderij. Nu rest enkel het perceel waar het ooit stond, maar de ondergrond bewaart nog veel geheimen.
Overmarsch
Huis De Marsch was in de late middeleeuwen een verblijf van een familie van lage adel. Het was een dienstleen van de graven van Gelre en Zutphen. Uit archeologisch onderzoek met de grondradar bleek dat er mogelijk vóór 1200 al een versterkt gebouw stond: een zogenaamde motteburcht.
In 1272 was Hendricus de Mersche (Hendrik van de Marsch) de eerste bewoner die we van naam kennen. De familie beheerde onder meer het jachtgebied de Overmarsch. In 1319 verkocht de Gelderse graaf Reinald II het grootste deel van de Overmarsch aan de stad Zutphen. De stad bracht het gebied in de eeuwen erna in ontginning. Slechts een klein moerassig gebied ten noorden van De Marsch bleef over voor de jacht. Dit is nog steeds een jacht- en natuurgebied: De Sprabanen.
Lintelohuis
De oudste afbeelding van het kasteel dateert uit 1573. Inmiddels woonde er een nieuw geslacht: Van Lintelo. Vanaf de 16e eeuw werd dan ook gesproken over het Lintelohuis. In de Tachtigjarige Oorlog is het gebouwencomplex vermoedelijk verwoest. Het huis had bijna 20 jaar lang in de frontlinie van de oorlog gelegen. Kort na 1600 begint een grootschalige herbouw. Ditmaal kreeg het huis een onmiskenbaar kasteelachtig uiterlijk, met drie woonvleugels, een grote traptoren en twee hoektorens binnen een gracht. In 1769 kocht Robert Jasper van der Capellen het kasteel en voegde het bezit toe aan zijn achternaam: Van der Capellen tot de Marsch.
Afbraak
Robert Jasper verwierf landelijke faam als patriottenleider en opvolger van zijn oom Joan Derck van der Capellen tot de Pol. Maar in 1787 moest hij het land ontvluchten toen de Oranjegezinden de macht grepen. Na zijn Franse ballingschap keerde hij in 1795 terug. Het kasteel was inmiddels zo vervallen dat Robert Jasper het verkocht voor afbraak. De losse stenen brachten meer op dan het huis als geheel. In 1801 verkocht hij ook de grond binnen de grachten. Op de resten van het trotse kasteel werd een boerderij gebouwd. Het grondradaronderzoek bracht de funderingen van het kasteel rond het huidige huis in beeld.