De naam Bredevoort duikt voor het eerst op in 1188. Eeuwenlang streden verschillende legers om het bezit van de stad en het kasteel. Tegenwoordig is Bredevoort bekend om de sfeervolle straatjes binnen de oude vestingwerken, maar vooral vanwege zijn status als Nationale Boekenstad.
Ontstaan
Bredevoort is ontstaan op een kruispunt van handelswegen: van hier kon men zowel naar Zutphen, Twente als Munster. Vlakbij deze strategische plek werd een kasteel aangelegd, middenin een vrijwel ondoordringbaar moeras. Het kasteel was eeuwenlang het decor van twisten. Zo werd het in 1278 aangevallen en verwoest door graaf Everhard van der Mark, omdat de kasteelheer zijn vader had ontvoerd. Everhard bepaalde dat het kasteel niet mocht worden herbouwd totdat de kasteelheer, de graaf van Lohn, een pelgrimstocht naar Palestina of Letland had gemaakt. In 1325 werd Bredevoort definitief ingelijfd bij Gelre.
Beleg 1597
De strategische ligging van Bredevoort kostte ook Maurits van Nassau enkele slapeloze nachten. In 1597 belegerde hij de stad, die succesvol werd verdedigd door slechts 200 Spaanse soldaten. Maurits had een truc nodig om binnen te komen. Na acht dagen lukte dat met behulp van een nieuw wapen – een demontabele brug van kurk. Daarop werd de stad twee dagen lang geplunderd. Bredevoort bleef in puin achter slechts twintig huizen stonden nog overeind.
Oranje Molen
Kort daarna werd begonnen met de herbouw van Bredevoort als vestingstad, maar nu in handen van de Staatsen. De huidige, historische stadskern is daar het resultaat van. De Sint Joriskerk werd in 1599 herbouwd op de oude fundamenten uit 1316. De luiklok van de kerk wordt volgens traditie nog steeds drie keer per dag geluid – het openen en sluiten van de stadspoorten en het middageten. De huidige status van Nationale Boekenstad kreeg Bredevoort in 1993, na een oproep aan antiquariaten om zich hier te vestigen.