De voormalige havezate Magerhorst in Duiven stamt uit het begin van de 15e eeuw. Een havezate was oorspronkelijk een versterkt huis of versterkte hoeve. Tegenwoordig is de geheel gerestaureerde boerderij Magerhorst in particuliere handen. De traptoren bestaat nog steeds en stamt uit de Middeleeuwen.
Kasteel
Rond 1400 wordt Magerhorst genoemd als een leengoed van de abdij van Elten. Volgens een gedenksteen in de gevel van het huis was de havezate verbouwd in 1549. Maar zelfs op een prent uit 1742 is het oorspronkelijke kasteel nog goed te herkennen. De binnenplaats was weliswaar met een zadeldak afgesloten, maar de slotgracht was nog intact en de hoektorentjes toonden de omvang van het middeleeuwse gebouw. Het kasteel brandde af in de tweede helft van de 18e eeuw en werd herbouwd als boerderij. Nu verraadt alleen de toegangstoren nog het oorspronkelijke defensieve karakter van het kasteel.
Mezekouw
Eén zeldzaam aspect van middeleeuwse verdedigingskunst is echter bewaard gebleven in de Magerhorst. Het gaat om een zogeheten mezekouw. Dit is een werpgat waar vanuit stenen kogels of kokende olie op belagers kon worden gegooid. Mezekouw is afgeleid van het Franse machicoulis, dat weer een samenstelling is van de Latijnse woorden maccare (verpletteren) en collum (nek). Die betekenis dekt de lading uitstekend. In vredestijd werd een mezekouw vaak gebruikt als toilet.
Spoken
Een Gelderse sage vertelt van een hooglopende ruzie, heel lang geleden, tussen de heren van kasteel Magerhorst en kasteel Ploen. Op een goeie dag besloten de heren tot een duel dat klokslag middernacht op kerstavond moest plaatsvinden. Hoewel de pastoor het gevecht probeerde te voorkomen, overleed de heer van kasteel Magerhorst ter plekke, terwijl zijn rivaal uit Ploen zwaargewond raakte. Kort daarna ging kasteel Ploen in vlammen op. Tot op heden blijft de vraag: had de geest van de heer van Magerhorst zich gewroken of was het de straf van de Heer om te duelleren op een heilige dag?
“