Grolsch bier, Twente en Enschede zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch ligt de oorsprong van Grolsch niet in Enschede maar in Groenlo. Het eerste ‘Grolsch’ bier stamt al uit de 17e eeuw. Het museum van Brouwerij De Klok in Groenlo toont de geschiedenis van Klok bier en het begin van Grolsch.
Grolsch
Willem Neerfelt uit Groenlo was de eerste die een bier brouwde dat ‘Grolsch’ genoemd mag worden. Grolsch betekent ‘afkomstig uit Grol’, de oude naam van Groenlo. De schoonzoon van Neerfelt, Peter Cuyper, zette het werk voort. Hij werd in 1667 meester van het Grolsche brouwersgilde en de eerste eigenaar van de Grolsch brouwerij. Decennialang werd ’s winters ijs uit de Groenlose gracht gehakt en in kelders bewaard om te gebruiken als koelelement tijdens de zomermaanden. Omdat de vaten bier met paard en wagen werden vervoerd, was het bereik van het bier in vroeger eeuwen maar een kleine 40 km. Pas in de 19e eeuw zorgde de trein voor een groter afzetgebied.
Klok
De brouwerij bleef tot 1806 in de familie. Daarna kreeg de brouwerij in Groenlo bekendheid onder de naam ‘De Klok’. In 1922 fuseerde brouwerij De Klok met de Twentse Enschedese Stoombierbrouwerij. Men kwam overeen dat de merknaam Grolsch bier gehandhaafd bleef. Tot 2004 werd het bier voor Nederland in Enschede gebrouwen en werd het bier voor de export gebrouwen in Groenlo.
Beugelfles rubbertje
In 1897 werd de Grolsch beugelfles geïntroduceerd. Deze beugelfles is wereldwijd zeer geliefd bij gitaristen. Niet alleen vanwege het bier, maar ook vanwege het afsluitdopje. Of beter gezegd: het rubberen ringetje van de dopjes. Die worden al sinds jaar en dag gebruikt om de gitaarschouderriem vast te zetten en te borgen. Zonder deze Grolsch beugel ringetjes schiet de riem vaak los. Op het podium kan dat heel vervelend uitpakken. Op YouTube zijn zelfs verschillende demonstratiefilmpjes te zien over dit handige Grolsch attribuut.